Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Οι Μεγαλοπολίτες που έπεσαν ηρωικά στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940- 41

Επέτειος 28ης Οκτωβρίου 1940
Με αφορμή αυτήν ακριβώς την ημέρα, θα ήθελα να σημειώσω τα παρακάτω:

Toν Οκτώβριο του 1995 η εφημερίδα Καθημερινή δημοσίευσε ένα σημαντικό ντοκουμέντο, το οποίο κυκλοφόρησε αργότερα και στο διαδίκτυο
  (δείτε  ΕΔΩ):
δημοσίευσε τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων Ελλήνων που πολέμησαν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-1941, οι οποίοι παρέμειναν ενταφιασμένοι επί αλβανικού εδάφους.

Σε αυτό το ντοκουμέντο αναφέρονται οι πεσόντες, ο βαθμό τους, η στρατιωτική μονάδα που ανήκαν, η ημερομηνία θανάτου τους και ο τόπος που έχασαν τη ζωή τους, για την ελευθερία μας.

Μεταξύ των ονομάτων, περιλαμβάνονται και όσοι ανήκαν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού (ΣΠ), που εξακολουθεί έως και σήμερα να έχει έδρα το Στρατόπεδο
 "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" στην Τρίπολη.

Έκανα μια προσπάθεια να συγκεντρώσω από αυτή τη μεγάλη λίστα τα ονόματα των στρατιωτών που ανήκαν στο 11ο ΣΠ Πεζικού. (πιθανόν να έχουν παραλειφθεί, εκ λάθους, ορισμένα ονόματα)
Μεταξύ αυτών, είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται και συμπατριώτες μας από το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, όπως εύλογα μπορεί να διακρίνει ο καθένας.

Με τη συνθήκη ότι το ντοκουμέντο της Καθημερινής είναι απόλυτα αξιόπιστο, θα ήταν χρέος όσων έχουν τη θεσμική ευθύνη, αλλά και όσων ενδιαφέρονται για τη διάσωση της ιστορικής γνώσης, να αναδείξουν αυτούς τους ήρωες, όπως, με την ίδια ζέση, έχουν αναδειχθεί και οι ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, που τιμώνται σε ηρώα ανά την Ελλάδα, ακόμα και στον τόπο μας.

Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζει η κοινωνία μας αυτούς τους ήρωες, που πολέμησαν αμυντικά, όταν άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, τιμούν "ήρωες" του Βιετνάμ, δηλαδή τιμούν στρατιώτες τους, που πολέμησαν σε έναν πόλεμο που οι ίδιες προκάλεσαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου