Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

ΤΕΡΝΑ - Παλαιόχουνη: απαγορευτικό εργασιών στις μισές εκτάσεις του έργου!!!!

«Ολοκληρωμένη διαχείριση των  απορριμμάτων Πελοποννήσου  με ΣΔΙΤ» στην Αρκαδία: «Έργο» θεμελιωμένο σε απάτες π ου τις ξεπλένουν  ...

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΕΗ: «Προίκα» και η Μεγαλόπολη στις λιγνιτικές μονάδες που πωλούνται

Σε φόρμουλα συμβιβασμού καταλήγουν Αθήνα και Βρυξέλλες 
για το «πακέτο» των λιγνιτικών μονάδων που θα προκηρυχθούν σε διαγωνισμό. 
Δεν τίθεται, για την ώρα, θέμα πώλησης υδροηλεκτρικών.

Στην επίτευξη συμβιβαστικής λύσης για το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της  ΔΕΗ +4,57% οδηγούνται Αθήνα και Βρυξέλλες, προσθέτοντας και τις δύο της Μεγαλόπολης.

Αυτό αναφέρουν στο Euro2day.gr αρμόδιες κοινοτικές πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της εταιρείας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιδίως της πρώτης τετ α τετ συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κομισιόν.

Η γενική διεύθυνση Ανταγωνισμού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, παραμένει πιεστική στην αλλαγή της σύνθεσης της πρότασης της ελληνικής πλευράς, η οποία υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνει την πώληση των μονάδων 1 και 2 του ΑΗΣ Αμυνταίου, της Μελίτης 1 και της άδειας της δεύτερης του συγκεκριμένου Σταθμού.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών φέρονται να υποστηρίζουν ότι οι δύο μονάδες του Αμυνταίου, επειδή ήδη βρίσκονται σε καθεστώς περιορισμένης λειτουργίας και σύντομα θα αποσυρθούν, στο τέλος του 2019, δεν κάνουν δελεαστικό το «πακέτο» της προσφοράς σε ιδιώτες επενδυτές καθώς θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την αναβάθμισή τους, προκειμένου να πάρουν παράταση ζωής.

Η ελληνική πλευρά διαβλέπει στις προθέσεις της Ευρ. Επιτροπής, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές της Ε.Ε., να υπαχθούν στο καλάθι οι πλέον σύγχρονες μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, κάτι που η εταιρεία αρνείται, υποστηρίζοντας ότι θα δεχτεί μεγάλη οικονομική ζημία.

Έτσι, υπουργείο ΠΕΝ και ΔEH ετοιμάζουν το plan B, το οποίο μάλλον αποδέχεται η Ευρ. Επιτροπή, για την προσθήκη και των δύο μονάδων 3 και 4 της Μεγαλόπολης.
Η μονάδα 3 έχει διάρκεια ζωής, βέβαια, μέχρι το 2025, ωστόσο η άλλη είναι πιο σύγχρονη.

Στα θετικά των διαπραγματεύσεων, μέχρι στιγμής, είναι πως οι Βρυξέλλες δείχνουν διατεθειμένες στο να μην ξεφύγουν από τα όρια της συμφωνίας, δηλαδή στο να παραμείνει η συζήτηση και η επίτευξη συμφωνίας στην πώληση μόνο λιγντικών μονάδων. Με πιο απλά λόγια, δεν εγείρουν θέμα υδροηλεκτρικών.

Πάντως, οι ίδιες πηγές τονίζουν στο Euro2day.gr πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από απόσταση, προκειμένου να υπάρξει κατάληξη μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου και να πραγματοποιηθεί το market test του Οκτωβρίου.

Χρήστος Κολώνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου