Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

Παναγιώτης Λαμπρόπουλος: "η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης συμφώνησε στην ενοικίαση εξαντλημένου ορυχείου Ψαθίου ερήμην των πολιτών!!!"

Η γη των ορυχείων ανήκει στο λαό της Μεγαλόπολης

Τα καίρια προβλήματα της Μεγαλόπολης επιδεινώνονται δραματικά:
Το Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης, μονάδες και ορυχεία, είναι στα πρόθυρα ξεπουλήματος. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την πολιτική των προκατόχων της μετατρέπει την περιοχή σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων ακόμη και επικίνδυνων. Χωροθέτησε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα εξαντλημένα ορυχεία και προσπαθεί να αδρανοποιήσει την κοινωνία με διαρροές και ψέματα, αξιοποιώντας όλους τους πρόθυμους (παπαγάλους). Έχει εγκρίνει την εγκατάσταση εργοστασίου διαχείρισης όλων των απορριμμάτων της Πελοποννήσου στην Παλαιόχουνη (δίπλα και πάνω από το Λεκανοπέδιο) προετοιμάζοντας το έδαφος και για καύση απορριμμάτων.

Σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για ενοικίαση του Δήμου από τη ΔΕΗ μέρους του εξαντλημένου ορυχείου του ΨΑΘΙΟΥ υπονομεύοντας το από χρόνια ομόφωνο αίτημα των κατοίκων για επιστροφή της γης στην κοινωνία της Μεγαλόπολης.

Νοικιάζοντας ο Δήμος Μεγαλόπολης ένα κομμάτι των ορυχείων, αυτόματα αναγνωρίζει το δικαίωμα στη ΔΕΗ να ενοικιάσει (π.χ. για 100 χρόνια) ή να πουλήσει ένα άλλο κομμάτι των ορυχείων.

Ο λαός μας λέει ότι δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη.

- Δεν γίνεται αυτοί που συμφωνούν με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, να είναι τάχατες ενάντια στην πώληση λιγκιτικών μονάδων και ορυχείων.

- Δεν γίνεται να διαφωνεί κανείς με την πώληση των ορυχείων σε ιδιώτες που μπορούν με μεγαλύτερη ευχέρεια στον «ιδιόκτητο!!!» χώρο τους, να φυτέψουν ένα ΧΥΤΕΑ και να νοικιάζει ένα μικρό κομμάτι των ορυχείων, που όπως γίνεται συνήθως θα καταλήξει στα χέρια Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) η σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

- Δεν γίνεται να συμφωνείς με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), με τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΕΣΔΕΑ) και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) που προβλέπουν ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη και να είσαι και κατά του ΧΥΤΕΑ.

- Δεν γίνεται να ψηφίζεις τον ΠΕΣΔΑ Πελοποννήσου που φέρνει όλα τα σκουπίδια της Πελοποννήσου στην αυλή σου με ορθάνοιχτη την πόρτα για καύση και να παριστάνεις ότι είσαι αντίθετος με το εργοστάσιο της ΤΕΡΝΑ στην Παλαιόχουνη και την καύση.

Η γη των ορυχείων ανήκει στο λαό της Μεγαλόπολης και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να υπογράφει μισθώσεις ερήμην του.

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης στις 06-07-2017 ζήτησα να συζητηθεί το θέμα (εκτός ημερήσιας διάταξης), δεν έγινε αποδεκτό.

Έχει υποχρέωση η Δημοτική Αρχή, πριν δημιουργήσει τετελεσμένα με την υπογραφή της, να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αποφασίσουμε σύμφωνα με το από χρόνια ομόφωνο αίτημα των κατοίκων.

1) Να αποκατασταθούν από τη ΔΕΗ τα εξαντλημένα ορυχεία, που είναι και υποχρέωση της που απορρέει από την παραχώρηση των εδαφών και τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

2) Με ευθύνη του κράτους να γίνουν οι μελέτες και τα έργα υποδομής (δρόμοι, αρδευτικά έργα, δίκτυα κ.λπ.) ώστε να αξιοποιηθούν προς όφελος των κατοίκων (αγροτών – κτηνοτρόφων – αυτοαπασχολούμενων κ.λπ.) τα εδάφη των ορυχείων που θα περάσουν και θα γίνουν κρατική ιδιοκτησία.

Δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα εκείνοι που λένε ότι οι οργανωμένοι αγώνες δεν φέρνουν αποτέλεσμα, άρα δεν χρειάζονται.

Δεν υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα όσοι λένε ότι οι αγώνες πρέπει να είναι στα χαρτιά, στα δικαστήρια και τους άλλους αστικούς θεσμούς που έχουν αποστολή να διασφαλίζουν την εξουσία του κεφαλαίου και τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής πρέπει να ξεπεράσουν εμπόδια και παγίδες, να οργανώσουν την πάλη τους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Λαμπρόπουλος Παναγιώτης
Δημοτικός Σύμβουλος Μεγαλόπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου