Τρίτη 11 Ιουλίου 2017

Θερίζει η ελονοσία σε Αχαία και Ηλεία από τσίμπημα κουνουπιών – Στο πόδι το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το ΚΕΕΛΠΝΟ σε περιοχές που κρίνονται επικίνδυνες για την εμφάνιση κρουσμάτων ελονοσίας, εξαιτίας των κουνουπιών μέσα στο καλοκαίρι.

Το τσίμπημα ενός κουνουπιού μπορεί να γίνει η αίτια να νοσήσουμε μέσα στο καλοκαίρι από ελονοσία. Ακούγεται απίθανο όμως ο κίνδυνος υπάρχει αν σκεφτεί κανείς ότι μέχρι το Μάιο στη χώρα μας καταγράφηκαν 8 κρούσματα ελονοσίας, 6 εισαγόμενα από ταξιδιώτες ή μετανάστες και δυο εγχωρία στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Με αφορμή τα φετινά και τα περσινά κρούσματα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει δημοσιοποιήσει το χάρτη περιοχών επικίνδυνων για ελονοσία.

Πρόκειται για δήμους και κοινότητες στην Ηλεία, την Αχαΐα, τη Θεσσαλονίκη, τη Σκιάθο, τη Λάρισα και τα Τέμπη.

Στις περιοχές αυτές οι γιατροί των κέντρων υγείας και των νοσοκομείων έχουν ενημερωθεί να υποβάλουν ύποπτα κρούσματα στο γρήγορο τεστ ανίχνευσης της ελονοσίας. Τα συμπτώματα της νόσου μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και 15 μέρες μετά το τσίμπημα .

Δυστυχώς η γραφειοκρατία και η καθυστέρηση των δήμων και των περιφερειών στις εντομοκτονίες συντελούν στο να υπάρχουν μολυσμένα κουνούπια που γίνονται διαβιβαστές της νόσου. Η ελονοσία ευτυχώς αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, όμως η χρήση αντικουνουπικών κρίνεται απαραίτητη ειδικά σε παιδιά και εγκύους.
Πηγή: star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου