Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

ΑΔΜΗΕ: 200 εκατομμύρια για αναβάθμιση του δικτύου στη Μεγαλόπολη

Επενδύσεις άνω των 2,1 δισ. ευρώ  για την ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων και της Κρήτης περιλαμβάνει  το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ,  μ...

Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Κώστας Βλάσης: "Ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Κώστας Βλάσης: «Όσο ο Υπουργός Υγείας δεν αποφασίζει υπέρ της ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, τόσο τα παιδιά μας θα κινδυνεύουν!».

Την άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β ζήτησε με ερώτηση που κατέθεσε προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθό, ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Τα αυξανόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας, που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, δημιουργούν έντονη ανησυχία τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Παιδιάτρων για σχεδόν το 87% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα ευθύνεται ο ορότυπος Β. 
Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα μόλις 3 στους 10 γονείς να έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, ενώ το υπόλοιπο 70% δηλώνει πως δεν δύναται να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος του εμβολιασμού, που ανέρχεται σε 105€ ανά δόση.

Όπως τονίζει ο κ. Βλάσης: “Όταν πρόκειται για τη ζωή των παιδιών μας, κανένα ρίσκο δεν είναι αποδεκτό! Στην ιδιαιτέρως δυσμενή οικονομικά περίοδο που διανύουμε, το μειωμένο οικογενειακό εισόδημα σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί για την προμήθεια του εν λόγω εμβολίου και γι αυτό είναι επιβεβλημένη η άμεση ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών”.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

-------------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2017
Αρ. Πρωτ.:2827

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: Ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Τα αυξανόμενα κρούσματα μηνιγγίτιδας, που παρουσιάστηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, δημιουργούν έντονη ανησυχία τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση Παιδιάτρων για σχεδόν το 87% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στην Ελλάδα ευθύνεται ο ορότυπος Β. Ωστόσο, ο εμβολιασμός κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β δεν περιλαμβάνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με αποτέλεσμα μόλις 3 στους 10 γονείς να έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους, ενώ το υπόλοιπο 70% δηλώνει πως δεν δύναται να αντεπεξέλθει στο υψηλό κόστος του εμβολιασμού, που ανέρχεται σε 105€ ανά δόση.

Οι ιατρικοί φορείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η μηνιγγίτιδα έχει υψηλά ποσοστά θνητότητας που αγγίζουν το 10%, ενώ στον αντίποδα ο εμβολιασμός παρουσιάζει υψηλότατα ποσοστά αποτελεσματικότητας κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β. Με δεδομένο πως στην ιδιαιτέρως δυσμενή οικονομικά περίοδο που διανύουμε το μειωμένο οικογενειακό εισόδημα σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκεί για την προμήθεια του εν λόγω εμβολίου, κρίνεται ιδιαιτέρως κρίσιμη η άμεση ένταξή του στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.Κατόπιν αυτών,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Εάν πρόκειται να προχωρήσει στην άμεση ένταξη του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ο ερωτών Βουλευτής
Κωνσταντίνος Βλάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου