Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016

ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε9 ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ



· ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΤΩΝ… ΕΛΕΓΚΤΩΝ
Στον υπερβάλλοντα ζήλο πολλών ελεγκτών και των προϊσταμένων τους, καθώς και στην πίεση για επίτευξη των στόχων και δη των εισπράξεων που προβλέπονται από το μνημόνιο, οφείλονται πολλοί λανθασμένοι έλεγχοι που διενεργήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Για το ίδιο ελεγκτικό αντικείμενο οι ελεγκτές ερμήνευαν διαφορετικά τη νομοθεσία, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις να επιβάλλονται υπέρογκα πρόστιμα που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Ακόμη και σήμερα η αντιμετώπιση για το ίδιο θέμα διαφέρει από εφορία σε εφορία, όπως επίσης και οι ελεγκτικές διαδικασίες.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr.


· ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΠΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
Η νέα φορολόγηση στα καπνικά προϊόντα από 1ης Ιανουαρίου 2017 θα οδηγήσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και τον ΦΠΑ να αντιπροσωπεύουν το 90% της τιμής του πακέτου από 84% σήμερα, καθιστώντας τα προϊόντα καπνού ως τα πλέον φορολογημένα προϊόντα στην Ελλάδα μετά τα καύσιμα (περίπου 70%) και τα ποτά (περίπου 63%). Το ποσοστό του 90% θα δώσει και την πρωτιά στην Ελλάδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ με το μεγαλύτερο φόρο στα τσιγάρα, από την πέμπτη θέση που είναι σήμερα.

· ΕΛ.ΣΤΑΤ.: ΣΤΟ 23,4% Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.126.455 άτομα, με το μεγάλο πρόβλημα να εντοπίζεται, εκτός από τους νέους σε ηλικία, και στα άτομα 55- 64 ετών όπου η ανεργία -λόγω απολύσεων και πρόσληψης στη θέση τους χαμηλόμισθων- αυξήθηκε κατά 3,5 μονάδες σε ένα έτος. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 59.894 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο 2015 (μείωση 5%) και αυξήθηκαν κατά 1.669 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2016 (αύξηση 0,1%).


· ΕΩΣ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΟ Ε9 ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ
Στις 30 Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων, προκειμένου να διορθώσουν τα στοιχεία ακινήτων τους στο Ε9, με το μισό πρόστιμο, προσαρμόζοντας ανάλογα και τον ΕΝΦΙΑ που τους έχει ήδη βεβαιωθεί. Όπως έχει διαπιστώσει το υπουργείο Οικονομικών, στις δηλώσεις Ε9 υπήρξαν σοβαρά λάθη στην περιγραφή των ακινήτων, ορισμένα εκ των οποίων επηρέασαν και το ύψος του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε.


· ΕΝΦΙΑ: ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ
Το Συμβούλιο της Επικρατείας παρέχει οδηγίες πέντε σημείων προς τους φορολογουμένους ιδιοκτήτες ακινήτων για να μην χάνουν τις δίκες κατά του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών που αναπροσαρμόστηκαν οριζόντια τον περασμένο Ιανουάριο.

Την ίδια στιγμή το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αναβάλει για περίπου 45 ημέρες τις εκδικάσεις εκατοντάδων προσφυγών (κατά κανόνα ομαδικών) ιδιοκτητών ακινήτων κατά της επιβολής του ΕΝΦΙΑ και των νέων αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία εκείνα έγγραφα και στοιχεία έτσι ώστε να αποδείξουν το έννομο συμφέρον τους για να μπορεί να προχωρήσει η εκδίκαση των προσφυγών. Παράλληλα όμως συνεχίζεται ακατάπαυστα η κατάθεση ομαδικών προσφυγών πολιτών κατά του ΕΝΦΙΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου