Το ΘΕΜΑ της ΜΕΡΑΣ.....

Παραιτήθηκε ο Εκτελεστικός Γραμματέας Περιφ. Δ. Μακεδονίας λόγω πώλησης ΔΕΗ!!!

Την παραίτηση του υπέβαλε  ο Εκτελεστικός Γραμματέας  της Περιφέρειας  Δ. Μακεδονίας  κ. Παντελής Αργυριάδης,  αντιδρώντας κατ’ α...

Κυριακή, 19 Ιουνίου 2016

Νόμιμη και επιδοτούμενη η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης! 60 ευρώ σπόροι αποφέρουν 1,5 τόνο !!!

Ετοιμάζεται η πρώτη καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης στην Ηλεία
ΕΓΙΝΕ Η ΑΡΧΗ


Η καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης είναι πιστοποιημένη και επιδοτούμενη από το 1999 από την Ε.Ε., καθόλα νόμιμη και πλέον έχει την σφραγίδα του κράτους, αφού ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε πριν από περίπου ένα μήνα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

«Δεν έχουμε κάτι να φοβηθούμε, η βιομηχανική κάνναβη δεν έχει σχέση με αυτό που γνωρίζει ως παράνομο ο κόσμος», αναφέρει, αγρότης από τον νομό Ηλείας που για ευνόητους λόγους κρατά την ανωνυμία του και σε λίγους μήνες θα ξεκινήσει επίσημα την καλλιέργεια σε έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, στην βόρεια Ηλεία .

Στην Ευρώπη η καλλιέργεια αυτή είναι ελεύθερη από το 1990 ενώ στην Ελλάδα λόγω των συνεχόμενων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών και της άγνοιας του κόσμου, άργησε να βρει το δρόμο της. Ο νόμος από το 2013 διαχωρίζει την κλωστική κάνναβη (βιομηχανική κάνναβη) από τη… γνωστή κάνναβη. Αφού για την ευρωπαϊκή νομοθεσία (Κανονισμός 619/71) ως κλωστική κάνναβη θεωρούνται οι ποικιλίες της Cannabis Sativa L. με περιεκτικότητα σε T.H.C. (Δ9 τετρανδροκανναβινόλη) κάτω από 0,2%».

Οι καλλιεργητές υποχρεούνται να υποβάλλουν ενιαία αίτηση ενίσχυσης και να χρησιμοποιούν σπόρους προς σπορά των ποικιλιών που περιλαμβάνονται στον «Κοινό κατάλογο ποικιλιών καλλιεργούμενων φυτικών ειδών».

Στις υποχρεώσεις των παραγωγών είναι και το να καθαρίζουν προσεκτικά το μηχανολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τη σπορά της καλλιέργειας μετά από κάθε χρήση για την αποφυγή της διασποράς της βιομηχανικής κάνναβης σε άλλα αγροτεμάχια.

Σημειώνεται ότι για την καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης, ο ενδιαφερόμενος γεωργός, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποβάλλει, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, αίτηση προέγκρισης στα οικεία Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης, μαζί με αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει και την άδεια χρήσης νερού.

Σημειωτέον ότι για όποιον παραγωγό αρνείται ή παρακωλύει τον έλεγχο επιβάλλονται καταρχήν χρηματικές ποινές από 1.000 μέχρι και 5.000 ευρώ ανάλογα με τα καλλιεργούμενα στρέμματα, ενώ ακολουθεί και ανάκληση της προέγκρισής του και απώλεια της ενίσχυσης.

Έγινε η αρχή
Πάντως μία από τις καλλιέργειας βιομηχανικής ή κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα φυτεύτηκε προ ημερών στον Πλατανιά Χανίων, σε μία έκταση 1,5 στρεμμάτων. Ιδιοκτήτης της εναλλακτικής καλλιέργειας είναι ο κ. Σεραφείμ Κανδύλας, ξυλουργός στο επάγγελμα και κάτοικος της περιοχής.

Τα κριτήρια είναι απλά αλλά συγκεκριμένα, υποστηρίζει ο κ. Κανδύλας. Θα πρέπει καταρχάς να είναι αγρότης, να έχει τοπογραφικό του χωραφιού, νερό για την καλλιέργεια και φυσικά καθαρό ποινικό μητρώο. «Το δικό μας το οικόπεδο είναι 10 στρέμματα στο σύνολο αλλά δεν το έχουμε εκμεταλλευτεί όλο. Θέλουμε να δούμε και εμείς τα αποτελέσματα της πρώτης καλλιέργειας για να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη έκταση», επισημαίνει.

Όσον αφορά την ποσότητα παραγωγής που περιμένει ο καλλιεργητής κλωστικής κάνναβης μαζί με την ομάδα του, ο ίδιος, απαντά:

«Σε αυτή την φάση, που την θεωρώ συμβολική, ρίξαμε στο χωράφι 5 κιλά σπόρων κάνναβης, πιστοποιημένους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αξίας 60 ευρώ. Θα περιμένουμε 120-150 μέρες για να ολοκληρωθεί η διαδρομή του φυτού προς χρήση και μετά θα έχουμε πλήρη εικόνα. Πιστεύουμε ότι θα παραχθεί περίπου 1,5 τόνος κάνναβης από τους σπόρους αυτούς».Επιμέλεια
Κώστας Ζαφειρίου
kozapress@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου