Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Τι συζητήθηκε στο Μαξίμου για τα απορρίμματα της Πελοποννήσου


 Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συζητήθηκε σε κοινή σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων Υποδομής με τους 26 δημάρχους της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του προέδρου του Περιφερειακού ΦΟΔΣΑ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή(χθες) στο Μέγαρο Μαξίμου.


Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, κατά την κοινή σύσκεψη (που πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες), από την πλευρά της Διυπουργικής Επιτροπής επισημάνθηκε η μεγάλη καθυστέρηση στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς και των τοπικών σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων, από τον ΦΟΔΣΑ και τους Δήμους αντίστοιχα.

Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι, σε περίπτωση μη εκπόνησης των παραπάνω σχεδίων με βάση τον εθνικό σχεδιασμό, καμία λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων δεν είναι δυνατό να προχωρήσει και συνεπώς οι Δήμοι και ο ΦΟΔΣΑ πρέπει να ολοκληρώσουν τις ως άνω υποχρεώσεις τους χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να υποστηρίξει όποιο σχέδιο κριθεί καταλληλότερο. Από την πλευρά των δημάρχων και του προέδρου του ΦΟΔΣΑ, προέκυψε η βούληση να τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα και να ολοκληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

 Επισημάνθηκε η ανάγκη αντιμετώπισης από τους δήμους του προβλήματος της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, εντός πλαισίου του ΠΕΣΔΑ, μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης. Τέλος, τονίστηκε η δυνατότητα που έχει ο κάθε δήμος να διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των απορριμμάτων της περιοχής του, στο πλαίσιο του περιφερειακού σχεδιασμού που θα εκπονηθεί και θα υλοποιηθεί.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο συντονιστής της επιτροπής, υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για θέματα ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και οι αρμόδιοι γενικοί γραμματείς των υπουργείων.

Πηγή:    www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου