Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Τα αποκριάτικα έθιμα της Πελοποννήσου στην πλατεία Συντάγματος



Στο πλαίσιο της εκδήλωσης “μια μικρή Ελλάδα στην Αθήνα”
Στην εκδήλωση παρουσίασης εθίμων, παραδόσεων και αποκριάτικης γαστρονομίας «Μια Μικρή Ελλάδα στην Αθήνα», η οποία ξεκινά σήμερα στην Πλατεία Συντάγματος και θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου, συμμετέχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια των αποκριάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Αθηναίων, το κέντρο της Αθήνας θα μεταμορφωθεί σε μία μικρή Ελλάδα, σε ένα μικρό ελληνικό χωριό, το οποίο θα στηθεί στην πλατεία Συντάγματος, όπου έθιμα και παραδόσεις από διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα θα αναβιώσουν στα μάτια των Αθηναίων, αλλά και των επισκεπτών της πρωτεύουσας.



Ήθη και έθιμα
Οι 13 Περιφέρειες της χώρας θα προβάλουν τα πιο αντιπροσωπευτικά ήθη και αποκριάτικα έθιμά τους, μέσω των πολιτιστικών συλλόγων και φορέων τους, αναβιώνοντάς τα μπροστά στα μάτια του αθηναϊκού κοινού.
Οι άξονες στους οποίους βασίζεται η παρουσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι:
-Έθιμα και παραδόσεις: η παρουσίαση των εθίμων θα γίνει είτε μέσω ομιλιών ή εργαστηρίων, είτε με ζωντανή αναπαράσταση, στην οποία θα κληθεί να συμμετάσχει το κοινό.
-Παραδοσιακή μουσική και χορός: στην κεντρική σκηνή κάθε απόγευμα θα παρουσιάζεται πρόγραμμα παραδοσιακών τραγουδιών από μία διαφορετική περιοχή με έμφαση στα αποκριάτικα, ενώ θα συνοδεύονται από παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων ανά την Ελλάδα.
-Αποκριάτικη γαστρονομία: κάθε μέρα το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάζει νοστιμιές και γαστρονομικά έθιμα από τις περιοχές, ενώ θα ενημερώνεται παράλληλα για τα τοπικά προϊόντα τους.
Στο περίπτερο που θα φιλοξενεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου θα υπάρχουν οθόνες για την προβολή θεματικών βίντεο, ενώ θα προβάλλονται τα τοπικά προϊόντα.


Αποκριάτικα εδέσματα
Η Περιφέρεια για τη συγκεκριμένη έκθεση προχώρησε στη δημιουργία και εκτύπωση 8σέλιδου εντύπου με θεματολογία τα αποκριάτικα ήθη και έθιμα της Πελοποννήσου σε 8.000 αντίτυπα, ενώ θα κάνει και ηλεκτρονική παρουσίαση με τα έθιμα από την Πελοπόννησο.
Όλες τις ημέρες θα προσφέρονται εδέσματα στους επισκέπτες με συνταγές της Πελοποννήσου από αναγνωρισμένο σεφ, ενώ θα γίνεται και επίδειξη δημιουργίας αποκριάτικων εδεσμάτων (χαλβάς, κουταλίδες κ.τ.λ.).
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν και 30 μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας, που θα αναπαραστήσουν το Δρώμενο Ευετηρίας, το οποίο γίνεται την Καθαρά Δευτέρα, ενώ θα δοθεί και μουσική παράσταση με την επιμέλεια παραδοσιακής ορχήστρας, με λαούτο, βιολί, κλαρίνο και τραγούδι για την παρουσίαση παραδοσιακών τραγουδιών της Αποκριάς, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συλλόγου Αργολίδας.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου