Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Πύργος: πράσινο σημείο ανακύκλωσης, με κόστος μόνο 1000 ευρώ!!!

Τα «Πράσινα Σημεία» ετοιμάζονται να μπουν στην καθημερινότητα της ζωής μας. Πρόκειται για οργανωμένους χώρους ανακύκλωσης ή και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, τα οποία θα βρίσκονται μέσα στις γειτονιές αλλά και έξω από τον αστικό ιστό, προσφέροντας κίνητρα στους πολίτες για να ανακυκλώσουν «σωστά» και σε «όλη την αλυσίδα». Το μοντέλο των «Πράσινων Σημείων» εφαρμόζεται εδώ και έτη σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και πλέον, βάσει της νέας εθνικής νομοθεσίας για τα απορρίμματα, θα αρχίσει να υιοθετείται από τους δήμους και στην Ελλάδα.
Την περίοδο αυτή, που οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων (υποχρεωτικά, σύμφωνα με τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό), τα «Πράσινα Σημεία» μπαίνουν στο λεξιλόγιο των δημοτικών αρχόντων και... των μελετητικών γραφείων. Η αιτία δεν είναι άλλη από τη δυνατότητα χρηματοδότησής τους από κοινοτικούς πόρους και το μικρό ύψος της επένδυσης που απαιτείται (το πιο σοβαρό θέμα είναι η εξεύρεση των κατάλληλων χώρων).
Σύμφωνα με τον «οδηγό» που κατάρτισε πρόσφατα ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τα «Πράσινα Σημεία» χωρίζονται σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την έκτασή τους:
1. Τα μικρότερα είναι τα «Πράσινα Σημεία Γειτονιάς», που μπορούν να χωροθετηθούν σε 50-100 τ.μ. Στην ουσία πρόκειται για έναν μικρό οργανωμένο χώρο –μια ελεύθερη γωνιά σε ένα οικόπεδο– με κάδους ανακύκλωσης. Το κόστος τους είναι μικρό. Στον Πύργο Ηλείας για παράδειγμα, δημιουργήθηκε μια τέτοια «γωνιά» με κόστος περί τα 1.000 ευρώ.
2. Τα «Μικρά Πράσινα Σημεία» είναι χώροι 250-750 τ.μ. Επομένως έχουν εξ ορισμού μεγαλύτερες δυνατότητες συλλογής ανακυκλώσιμων (για παράδειγμα, μπορούν να δέχονται και ειδικές κατηγορίες, όπως λάμπες, μπαταρίες, μαγειρικά έλαια, υφάσματα κ.ά.).
3. Τα «Βασικά Πράσινα Σημεία» απαιτούν χώρο εγκατάστασης άνω των 3,5 στρεμμάτων, επομένως το πιθανότερο είναι να βρίσκονται εκτός του αστικού ιστού. Στους χώρους τους οι πολίτες θα μπορούν να αφήνουν, εκτός από τα ανακυκλώσιμα, ογκώδη αντικείμενα, όπως ηλεκτρικές συσκευές, παλιά έπιπλα και στρώματα. Τα ανακυκλώσιμα θα αποθηκεύονται εκεί μέχρι να διατεθούν σε εταιρείες ανακύκλωσης, ενδεχομένως με τη χρήση συμπιεστών.

4. Τα «Κέντρα Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην πηγή», με έκταση από 350 τ.μ. έως 1.000 τ.μ. Εκτός από τις εγκαταστάσεις ανακύκλωσης, θα πρέπει να διαθέτουν αίθουσα εκπαίδευσης και δραστηριότητες που προάγουν την ανακύκλωση.
«Σκοπός μας είναι τα “Πράσινα Σημεία” να γίνουν σε λίγα χρόνια μια εικόνα οικεία παντού» λέει στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ, Δημήτρης Πολιτόπουλος. «Με τα “Πράσινα Σημεία” θέλουμε να καταλάβει ο πολίτης την αξία των απορριμμάτων».

Ουδείς βέβαια περιμένει ότι από τη μια ημέρα στην άλλη οι πολίτες θα ξεκινούν με το αυτοκίνητό τους για να μεταφέρουν ανακυκλώσιμα σε ένα συγκεκριμένο σημείο στην πόλη, αντί για τον κάδο ανακύκλωσης που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι τους. «Κλειδί για τη συμμετοχή των πολιτών είναι η θέσπιση κινήτρων, η ανταποδοτικότητα» σημειώνει ο κ. Πολιτόπουλος. «Οι δήμοι μπορούν να κάνουν πολλά. Θα μπορούσαν για παράδειγμα να εκδώσουν “κάρτες ανακυκλωτή”, στις οποίες θα καταγράφονται οι ποσότητες των ανακυκλώσιμων και θα παρέχεται ένα είδος επιβράβευσης: για παράδειγμα, εκπτωτικά κουπόνια από την τοπική αγορά, μειωμένα εισιτήρια στη δημοτική συγκοινωνία, μειωμένη συνδρομή στις αθλητικές δραστηριότητες του δήμου κ.λπ.».

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου