Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Πόσοι έχουν χάσει τη ζωή τους από γρίπη στην Αρκαδία (vid)



Σε υψηλά επίπεδα συνεχίζει να βρίσκεται η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα και η κορύφωσή της αναμένεται προς το τέλος του μήνα. Με τον ιό τη γρίπης να βρίσκεται σε έξαρση, το Arcadia Portal επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας κ. Βασίλη Ψυχογιό, προκειμένου να μας ενημερώσει για την κατάσταση την οποία βρίσκεται η Αρκαδία σε σχέση με την πορεία του ιού, με τον εμβολιασμό και με την εικόνα που υπάρχει στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης.

Ο πρόεδρος στην αρχή μίλησε για τον ιό της γρίπης και για τα γενικά χαρακτηριστικά του, αναφέροντας ότι το δεύτερο δεκαήμερο του κάθε μήνα αναμένεται μία κορύφωση της γρίπης. Στην περιοχή της Αρκαδίας υπήρχαν αυξημένα κρούσματα τα οποία δεν ήταν ικανά να δημιουργήσουν προβλήματα και να «χτυπήσει ο κώδωνας του κινδύνου», τόνισε.

Πρέπει ο κόσμος να εμβολιάζεται και υπάρχει ακόμα χρόνος είπε ο κ. Ψυχογιός καθώς η γρίπη δείχνει να υποχωρεί στο δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου, έχοντας ακόμα ένα μήνα έντονης δραστηριότητας.

Για την Μονάδα εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης και για το αν υπάρχουν ελλείψεις σε κλίνες, ο πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι τα κρεβάτια επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής, αλλά η ΜΕΘ δέχεται και ασθενείς από τα περιφερειακά Νοσοκομεία, γεμίζοντας τα κρεβάτια και μερικές φορές είναι πλήρης. Η ΜΕΘ του Παναρκαδικού, έχει τις ανάγκες που έχουν όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρα με τις όποιες ελλείψεις παρουσιάζει το ΕΣΥ. Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΙΣΑ μίλησε για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται στο Παναρκαδικό και δει στην Πνευμονολογική κλινική.

Μέσα σε τέσσερις μέρες δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από εργαστηριακώς επιβεβαιωμένη γρίπη, ανεβάζοντας σε 124 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Στην περιοχή της Αρκαδίας, πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της γρίπης, με τον κ. Ψυχογιό να τονίζει ότι κανένα από τα άτομα αυτά δεν άνηκε στις ομάδες υψηλού κινδύνου
Τα άτομα αυτά ήταν στο σύνολο τους μέσης ηλικίας από 45 έως 65 ετών και είτε μέρος αυτών δεν είχαν εμβολιαστεί, είτε είχαν πάρει την ίωση αψήφιστα και δεν είχαν επικοινωνήσει με κάποιον ιατρό.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη, ιδίως εφόσον ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο-Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης.

Ο ιός της γρίπης μπορεί να προσβάλλει όλες τις ηλικιακές ομάδες. 
Ωστόσο, τον υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν συγκεκριμένα:

1. Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω
2. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι)

3. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από
τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές
Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
Μεταμόσχευση οργάνων
Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
Χρόνια νεφροπάθεια
Νευρομυϊκά νοσήματα

4. Έγκυες γυναίκες β' και γ' τριμήνου
5. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλα), για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη
6. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά <6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Έφη Καστραντά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου