Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Εξάρθρωσε πανελλήνιο δίκτυο απατεώνων η Καλαμάτα

 

Εκατοντάδες περιπτώσεις εξαπάτησης ηλικιωμένων καταγράφει κάθε μήνα η Ελληνική
Αστυνομία, με το φαινόμενο να παίρνει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις και να επινοούνται κάθε είδους σενάρια για να πεισθούν τα υποψήφια θύματα.

Η τελευταία υπόθεση που απασχόλησε τη Μεσσηνία, λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, με τη σύλληψη 31χρονου Βούλγαρου, κινητοποίησε την Ελληνική Αστυνομία σε κεντρικό επίπεδο.
Στην Καλαμάτα, την ώρα που ο 31χρονος επιχειρούσε να πάρει 4.600 ευρώ από θύμα του, επενέβη η Ασφάλεια, που είχε στήσει επιχείρηση, και τον συνέλαβε.

Συνολικά σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας ως μέλη του ίδιου κυκλώματος έχουν συλληφθεί 15 άτομα και ταυτοποιηθεί άλλα 14, βουλγαρικής κι ελληνικής υπηκοότητας.

Με την ίδια μέθοδο
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, κατά το β’ εξάμηνο του 2015 εξιχνιάστηκε μεγάλος αριθμός υποθέσεων εξαπάτησης με το σενάριο του τροχαίου ατυχήματος. Συνελήφθησαν 15 άτομα (12 βουλγαρικής υπηκοότητας και 3 ελληνικής) και ταυτοποιήθηκαν 13 Βούλγαροι υπήκοοι κι ένας Κύπριος (βουλγαρικής υπηκοότητας).

Η μεθοδολογία ήταν συγκεκριμένη σε όλες τις περιπτώσεις: Οι δράστες, έχοντας αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς και άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς. Τότε υποστηρίζουν ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του σοβαρό τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό – συνήθως- ανήλικου παιδιού.

Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να μην πάει το παιδί τους φυλακή και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των θυμάτων.

Για να γίνουν δε πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική συνομιλία και προσποιούνται το συγγενικό αυτό πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Όταν τα θύματα πεισθούν, τότε μέλη του κυκλώματος είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για να πάρουν τα χρήματα είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.

45 περιπτώσεις στη Μεσσηνία

Συνολικά στη Μεσσηνία έχουν καταγραφεί 45 περιπτώσεις απόπειρας εξαπάτησης με αυτό τον τρόπο και συγκεκριμένα 31 απόπειρες εξαπάτησης στην Καλαμάτα, 5 απόπειρες στους Γαργαλιάνους, 5 απόπειρες στα Φιλιατρά, 4 απόπειρες στην Κυπαρισσία, αλλά και μία τετελεσμένη περίπτωση στην Ηλεία.

Ο 31χρονος Βούλγαρος συνελήφθη στην Καλαμάτα, όταν πριν από τις γιορτές τηλεφώνησε σε ζευγάρι, δήλωσε αστυνομικός και ότι η κόρη της γυναίκας σε τροχαίο ατύχημα τραυμάτισε σοβαρά παιδί. Για να μην πάει φυλακή έπρεπε να δώσει 40.000 ευρώ.

Ευτυχώς το ζευγάρι αντιλήφθηκε την απάτη και ενημέρωσε την Ασφάλεια Καλαμάτας. Ο δράστης, έπειτα από πολλές τηλεφωνικές επικοινωνίες και διαπραγματεύσεις, έδωσε ραντεβού στο ζευγάρι, για να παραδώσει 4.600 ευρώ.

Λίγο πριν από τη συνάντηση ο Βούλγαρος δράστης άλλαξε, μάλιστα, το σημείο της συνάντησης, αλλά οι αστυνομικοί είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση.

Όταν ο δράστης συναντήθηκε με το θύμα του, του έδωσε το τηλέφωνο και άγνωστο άτομο άρχισε να του λέει ότι το παιδί που είχε χτυπήσει η κοπέλα πέθανε, προκειμένου να κάμψει οποιαδήποτε αντίδρασή του. Με την παραλαβή των χρημάτων οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν.

Όπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ο Βούλγαρος διέμενε στην Πάτρα και είχε ήδη αποσπάσει 10.000 ευρώ από ζευγάρι στην Ηλεία, τα οποία παρέδωσε σε ζευγάρι ομοεθνών του στη Βουλγαρία όπου ταξίδεψε.

Η Αστυνομία επισημαίνει στους πολίτες ότι δε ζητά ποτέ χρήματα για τροχαία ατυχήματα, να μην πείθονται από άγνωστα άτομα, να επικοινωνούν οι ίδιοι με τα συγγενικά τους πρόσωπα και από δικό τους τηλέφωνο, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα, να μη δέχονται να συναντηθούν μαζί τους, να ενημερώνουν τα ηλικιωμένα άτομα του περιβάλλοντός του για τέτοια περιστατικά και να ενημερώνουν τις Αρχές.

Της Βίκυς Βετουλάκη 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου