Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Κίνδυνος να αφανιστούν τα φοινικόδεντρα στο Ναύπλιο (vid)

Δεν ξέρω αν υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ναυπλιέων και της Δ/ΝΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ Π.Ε ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ και φυσικά δεν με ενδιαφέρει, αυτό που ενδιαφέρει είναι ότι ο ένας μετά τον άλλο οι φοίνικες, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορικότητας και αισθητικής του Ναυπλίου, καταστρέφονται και δυστυχώς δεν αναγεννιούνται.

Σήμερα ήρθε στο φως μια ολοκληρωμένη μελέτη τριών επιστημόνων της Ενότητας Αργολίδας που μάλλον αποτελεί απάντηση στους ψεκασμούς που από τις 30 Σεπτεμβρίου κάνει ο Δήμος Ναυπλιέων.

Προφανώς υπάρχει θέμα και είναι πολύ σοβαρό. Παραθέτω την άποψη του Γεωπόνου του Δήμου Ναυπλιέων και ολόκληρη την έκθεση που έχει σταλεί σε όλους του αρμόδιους φορείς.

Επομένως κανείς δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν ήξερε την καταστροφή που έρχεται.

Ένα απόσπασμα της έκθεσης δείχνει ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει, ζητείται σοβαρότης και υπευθυνότητα, από όλους:
"... Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η επέμβαση που έχει γίνει στους φοίνικες που βρίσκονται στο παραλιακό τμήμα της οδού Μπουμπουλίνας (Εικ. 67, καθώς και σε φοίνικα της οδού Σοφρώνη (Εικ. 66), όπου η ασχετοσύνη κυριάρχησε με αποτέλεσμα οι φοίνικες αυτοί στην κυριολεξία «ξυρίστηκαν». Ο τρόπος αυτός κλαδέματος είναι εγκληματικός, αφού έτσι εκλύονται ουσίες οι οποίες δρουν ελκυστικά για τα έντομα. Ακόμη σημειώνουμε ότι οποιαδήποτε βλάβη προκληθεί δεν επουλώνεται, αφού τα φοινικοειδή δεν διαθέτουν τέτοιο μηχανισμό, όπως άλλα είδη φυτών. Χώρια βέβαια το γεγονός ότι η εργασία αυτή είναι επίπονη και βέβαια δε λέμε για τις εργατοώρες που χάθηκαν για το τίποτα. Κατά την άποψή μας το πιθανότερο οι φοίνικες αυτοί να φιλοξενούν ήδη κάποιο από τα δύο καταστρεπτικά έντομα ή και τα δύο. Το ερώτημά μας είναι κατά πόσο οι εργασίες αυτές γίνονται με τη συγκατάθεση της αρμόδιας γεωτεχνικής υπηρεσίας του Δήμου σας, γεγονός που δε θέλουμε ούτε να το σκεφτόμαστε. Πάντως και παλιότερα είχαμε οδυνηρή εμπειρία όταν διαπληκτιζόμασταν μπροστά στις κάμερες, με τον επικεφαλής συνεργείου του Δήμου που κλάδευε λανθασμένα και σε λάθος εποχή τους φοίνικες στην πλατεία Δημαρχείου. Σημειώνουμε ότι δεν είναι όλοι για όλα και σε αυτές τις επεμβάσεις υπάρχουν και λεπτομέρειες που τις γνωρίζουν οι ειδικοί και οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις".
Prefadoros



Δείτε στο πρωτότυπο άρθρο όλη την εκτενή αναφορά επί του θέματος: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου