Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Πανορθόδοξη Συνδιάσκεψη για τον νεοπαγανισμό στην Κόρινθο


Η ΚΖ’ Πανορθόδοξη συνδιάσκεψη εξέτασε τα θέματα των αιρέσεων και της παραθρησκείας, ενώ τόνισε πως η εκκλησία καταδικάζει και απορρίπτει την προσπάθεια επικοινωνίας με τα πνεύματα με διάφορες τεχνικές και μέσω ανθρώπων

Ολοκληρώνονται σήμερα, οι εργασίες της ΚΖ’ Πανορθόδοξης Συνδιάσκεψης Εντεταλμένων Ορθόδοξων Εκκλησιών και Ιερών Μητροπόλεων για θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, με αντικείμενο συζήτησης «Όψεις του συγχρόνου αποκρυφισμού», στο Συνεδριακό Κέντρο Απόστολος Παύλος της Μητροπόλεως Κορίνθου, με τη σύνταξη και την υπογραφή πορισμάτων.

Στην πρωινή συνεδρία της Τρίτης, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του Πατριάρχη της Βουλγαρίας ο μητροπολίτης Νευροκοπίου Σεραφείμ, ενώ την πρώτη εισήγηση πραγματοποίησε ο αρχιμανδρίτης Αυγουστίνος Μύρου με θέμα «Αποκρυφιστικές πρακτικές υπό το φως της Αγίας Γραφής»

Ο εισηγητής, αφού προσδιόρισε την έννοια του Αποκρυφισμού και την ορθόδοξη θέση της Αγίας Γραφής, αναφέρθηκε στον κοινό τους τόπο, που είναι η προβολή της βαθύτατης επιθυμίας του ανθρώπου να προσεγγίσει την απόκρυφη από αυτόν γνώση.

Σύγχρονος Πνευματισμός καί Channelling

Δεύτερη εισήγηση έγινε από τον π. Ιωάννη Ζώτο με τον τίτλο «Σύγχρονος Πνευματισμός καί Channelling». Ο π. Ιωάννης τόνισε ότι ο πνευματισμός, σε συνάρτηση με τον παγανισμό και τις πρακτικές του, ασχολείται από αρχαιοτάτων χρόνων με την εξερεύνηση του κόσμου των πνευμάτων και την προσπάθεια επικοινωνίας μαζί τους με διάφορες τεχνικές και μέσω ανθρώπων, των διάμεσων-μέντιουμ που, υποτίθεται, έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία. Όμως η Αγ. Γραφή καταδικάζει και απορρίπτει αυτόν τον τρόπο προσέγγισης της πνευματικής σφαίρας ως μη ορθό και επικίνδυνο. Η προσέγγιση του Θεού δεν γίνεται μέσω τεχνικών.

Η προσπάθεια επικοινωνίας με πνεύματα μπορεί να επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημιές στην ψυχική ισορροπία και την πνευματική και υλική ζωή των ασχολουμένων, διότι ανοίγονται στον χώρο του δαιμονικού. Αυτό συμβαίνει ιδίως με τη σύγχρονη έκφραση αυτής της επικοινωνίας, το Channelling (διαυλισμός).

Ο Αποκρυφισμός του Νεοπαγανισμού

Τρίτος ομιλητής ήταν ο θεολόγος Λάμπρος Σκόντζος, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ο Αποκρυφισμός του Νεοπαγανισμού». Ο ομιλητής τόνισε ότι ο Νεοπαγανισμός είναι ένας από τους εύρωστους διαύλους του νεοποχίτικου Αποκρυφισμού, καθότι προβάλλει και εδραιώνει τις δοξασίες του με την επιστροφή στον πραγματικό ή υποθετικό ή επίπλαστο κλέος της προχριστιανικής αρχαιότητας.

Στην απογευματινή συνεδρία, υπό την προεδρία του μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ, εισήγηση έκανε ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ με τον τίτλο «Η αλογία της Αστρολογίας». Ο σεβασμιώτατος σημείωσε, μεταξύ των άλλων, ότι η Αστρολογία διαφέρει ουσιωδώς από την Αστρονομία, η οποία ανήκει στις ακριβείς φυσικές επιστήμες.
Ο Αποκρυφισμός στη Βουλγαρία

Τέλος, παρέμβαση πραγματοποίησε ο καθηγητής Ιβάν Δημητρόφ, με τον τίτλο «Ο Αποκρυφισμός στη Βουλγαρία» και αναφέρθηκε σε διάφορες αποκρυφιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία και τις σχετικές προσπάθειες αντιμετωπίσεως του φαινομένου από την τοπική Εκκλησία.

Η απογευματινή συνεδρία ολοκληρώθηκε με τις παρεμβάσεις των εντεταλμένων των Μητροπόλεων, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο αντιαιρετικό έργο που επιτελείται στις εκκλησιαστικές περιφέρειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου