Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η Μεσσηνία εντυπωσίασε την πρέσβειρα της Σουηδίας



Στη Μεσσηνία βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα η πρέσβειρα της Σουηδίας στην Ελλάδα Charlotte Wranberg. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής της (18-20 Σεπτεμβρίου) είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί την Αρχαία Μεσσήνη, όπου ξεναγήθηκε από τον καθηγητή Πέτρο Θέμελη, ενώ βρέθηκε και στην Costa Navarino.
Εκεί περιηγήθηκε από τους υπεύθυνους στο χώρο του περιβαλλοντικού παρατηρητηρίου NΕΟ (Navarino Environmental Observatory), όπου διεξάγονται σημαντικές έρευνες γύρω από την κλιματική αλλαγή, με τη σύμπραξη του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, της Ακαδημίας Αθηνών και της ΤΕΜΕΣ. 

Εδειξε μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και διάθεση για στήριξη από την πλευρά της Πρεσβείας της Σουηδίας για την περαιτέρω συνέχιση του ερευνητικού έργου. Στο σύντομο αυτό ταξίδι της στη Μεσσηνία πάντως, το οποίο έγινε με τη συμβολή του Θανάση Ψαρούλη, δεν θα μπορούσε να μην επισκεφθεί και τον αρχαιολογικό χώρο στη Μάλθη, “πατέρας” του οποίου θεωρείται ο συμπατριώτης της Νάταλ Βαλμίν.

Το όνομα του καθηγητή Βαλμίν συνδέθηκε ιδιαίτερα με τη Μεσσηνία, και ιδιαίτερα με την περιοχή της Μάλθης όπου έφθασε το 1926, ανακάλυψε και ερεύνησε δύο θολωτούς μυκηναϊκούς τάφους, από τους οποίους ο ένας ήταν σε άριστη κατάσταση. 

Τον επόμενο χρόνο επέστρεψε ξανά στη Μεσσηνία. Το 1930 συνόψισε τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών του στην αρχαία τοπογραφία της Μεσσηνίας στη διδακτορική του διατριβή που είχε τον τίτλο "Σπουδές τοπογραφίας της Αρχαίας Μεσσηνίας" και έγινε υφηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Λουντ. Εως το 1940 κατείχε την έδρα της Κλασικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Αρχαιότητας και επίσης δύο χρόνια κατείχε την αντίστοιχη έδρα στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ. 

Αλλά από το 1933 έως το 1937 επέστρεψε στη Μεσσηνία και διηύθυνε τις ανασκαφές στην προϊστορική τοποθεσία της Μάλθης. Τα αποτελέσματα των ανασκαφών αυτών δημοσιεύθηκαν στο μεγάλο του έργο “Η σουηδική αποστολή στη Μεσσηνία - 1938” που αποτελεί την πιο σημαντική αρχαιολογική εργασία του.

Για τον Βαλμίν μπορεί κανείς με σιγουριά να πει ότι είχε δύο πατρίδες, τη Σουηδία και την Ελλάδα. Η θερμή σχέση και το συναίσθημά του για την Ελλάδα και τους Ελληνες αναγνωρίστηκαν από την ελληνική Πολιτεία που τον ανακήρυξε επίτιμο πολίτη της το 1933.

Δ.Πλ.

eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου