Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Εκπτώσεις δύο ταχυτήτων και διαφορετικές αποφάσεις από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

Οι αλλοπρόσαλλες εκπτώσεις, - από τη μία οι υψηλές, στα επίπεδα του 60% και από την άλλη οι χαμηλές, πάνω - κάτω από 15%, σε ομοειδή έργα της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας καλά κρατούν.

Και κείνο που προκαλεί εντύπωση, είναι η διαφορετική στάση, τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που ακολουθεί η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις χαμηλές εκπτώσεις.

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για τον καθαρισμό κοίτης - κατασκευή - επισκευή τεχνικών έργων σε ρέματα των Δήμων Τριφυλίας - Πυλίας, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Μειοδότης αναδείχθηκε ο εργολάβος Ευστάθιος Τζικάκης με έκπτωση 16% Στην εισήγηση αναφέρεται ότι 20 εργολάβοι έλαβαν τεύχη δημοπράτησης και μόνο 3 από αυτούς έδωσαν προσφορά.

Για ομοειδή, όμως, έργα έχουν δοθεί πολύ υψηλές εκπτώσεις. Για τον καθαρισμό κοίτης - κατασκευή - επισκευή τεχνικών έργων σε ρέματα του Δήμου Οιχαλίας, με τον ίδιο προϋπολογισμό, 200.000 ευρώ, προσωρινός μειοδότης αναδείχθηκε ο εργολάβος Ηλίας Ζωντανός, με έκπτωση 65,5%! Στο διαγωνισμό κατατέθηκαν συνολικά 7 προσφορές.

Ακόμα, με 69%! έκπτωση θα υλοποιηθεί το έργο καθαρισμού και μόρφωσης πρανών στο ρέμα Λιγδού και την ευρύτερη περιοχή μέχρι τους ποταμούς Αρι και Πάμισο, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ. Η Οικονομική Επιτροπή στην τελευταία της συνεδρίαση ενέκρινε το αποτέλεσμα της δημοπρασίας για το έργο, με μειοδότρια την Αγγελική Μπαρούνη που είχε προσφέρει τη συγκεκριμένη υψηλή έκπτωση.

Από την άλλη, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας δεν ενέκρινε το αποτέλεσμα της επαναληπτικής δημοπρασίας για τη βελτίωση - συντήρηση του εθνικού δρόμου Κυπαρισσία - Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ, λόγω της χαμηλής έκπτωσης που δόθηκε. Προσωρινός μειοδότης για το συγκεκριμένο έργο έχει αναδειχθεί η εταιρεία "Ανταίος Α.Ε." με έκπτωση 13%. Στο διαγωνισμό είχαν κατατεθεί 2 ακόμα προσφορές, με εκπτώσεις 10,5% και 9%, αντίστοιχα, ενώ τεύχη δημοπράτησης είχαν λάβει 30 εργολάβοι.

Στην τελευταία της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή έκρινε μη ικανοποιητική την προσφορά και ανέθεσε στη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας και στην Επιτροπή Διαγωνισμού να εισηγηθεί το θέμα, με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της μη ικανοποιητικής προσφοράς, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δημοσίων Εργων της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με το νόμο απαιτείται η γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου όταν η οικονομική προσφορά του τελικού μειοδότη κρίνεται μη ικανοποιητική. Στη συνεδρίαση παρουσιάστηκε πίνακας, βάσει του οποίου ομοειδή έργα έχουν δημοπρατηθεί με 60% έως και 48,82%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για τη βελτίωση - συντήρηση του εθνικού δρόμου Καλαμάτα - Θουρία - Τσακώνα, προϋπολογισμού 600.000, μειοδότης αναδείχθηκε ο εργολάβος Ευστάθιος Τζικάκης με έκπτωση 60%. Για το Ασπρόχωμα - Μεσσήνη - Ριζόμυλος, με τον ίδιο προϋπολογισμό, ανάδοχος είναι ο ίδιος εργολάβος με 56,01% και για το Ριζόμυλος - Πύλος, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και αυτό, η εταιρεία "Β. Τατούλης και Σία Ο.Ε. - ΚΑΣΤΑΤ Τεχνική" με 58,68%.

eleftheriaonline

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου