Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Οριστικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «αντάρτες» στο κόμμα

Του Ηλία Μπενέκου

Την απόφασή του για οριστικό ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και τερματισμό της συνεχούς αμφισβήτησης των κυβερνητικών χειρισμών από την εσωκομματική αντιπολίτευση κατέστησε σαφή από την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής ο Αλ. Τσίπρας, καταθέτοντας συγκεκριμένη πρόταση και χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα. 

Ο πρωθυπουργός πρότεινε έκτακτο συνέδριο τον Σεπτέμβριο και εσωκομματικό δημοψήφισμα αυτή την Κυριακή, ώστε να υπάρξει οριστική έγκριση ή απόρριψη της επικείμενης συμφωνίας με τους δανειστές. Ξεκαθάρισε δε πως η όποια απόφαση ληφθεί συλλογικά θα πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους, διαμηνύοντας με αυτό τον τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένος στο μέλλον να ανεχτεί φαινόμενα «αντιπολίτευσης» από τα στελέχη και τους βουλευτές του.

Με αυστηρό ύφος προς όλους εκείνους που ασκούν κριτική για τον τρόπο που χειρίστηκε τη διαπραγμάτευση, ο Αλ. Τσίπρας έριξε ουσιαστικά το γάντι προκαλώντας τους σε περίπτωση που διαφωνούν να τον ανατρέψουν. «Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή», είπε χαρακτηριστικά.

Υπεραμυνόμενος των χειρισμών του, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιλέξαμε τον δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού, γιατί δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική», ενώ επιμένοντας στον ισχυρισμό του ότι ουδείς εκ των επικριτών του διαθέτει εναλλακτικό ρεαλιστικό σχέδιο, ζήτησε από όλους να ανοίξουν τα χαρτιά τους. «Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, να το πει ευθέως. 

Αν κάποιος νομίζει ότι ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μια καλύτερη εναλλακτική για τον λαό, να διατυπώσει αυτή την άποψη. Αν, επίσης, υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει τη διακυβέρνηση, επειδή δεν έφερε μια καλύτερη συμφωνία, επίσης πρέπει να το διατυπώσει με σαφήνεια. Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο μνημόνιο και αυτό πρέπει να ειπωθεί. Και να εξηγηθεί με επιχειρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ζήτησε από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να ταχθούν υπέρ ενός έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα ανοικτό και συντεταγμένο ως προς τις διαδικασίες του, προκειμένου να ανοίξει το σύνολο της ατζέντας». «Να μην πάρουμε βεβιασμένες αποφάσεις, να μη δημιουργήσουμε ρήγματα με τακτικισμούς», είπε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι στο διάστημα που ακολουθεί «οι οργανώσεις μας και τα μέλη μας θα αποφασίσουν και τους κεντρικούς άξονες και τα ερωτήματα αυτής της συζήτησης».

Ταυτόχρονα, και υπό την πίεση της Αριστερής Πλατφόρμας που απορρίπτει το ενδεχόμενο συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και καλεί σε άμεσο τερματισμό των συζητήσεων για συμφωνία με τους δανειστές, ο Αλ. Τσίπρας έκανε «ρελάνς», προτείνοντας η απόφαση αυτή να ληφθεί σε εσωκομματικό δημοψήφισμα. «Την κρίσιμη αυτή απόφαση να τη λάβουμε με όσο το δυνατόν πιο συλλογικό τρόπο απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος. 

Διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή ώστε όλο το κόμμα να τοποθετηθεί ανοιχτά, δημοκρατικά και συντεταγμένα», είπε, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο της απόρριψης της συμφωνίας από τα στενά κομματικό όργανα. Η συγκεκριμένη επιλογή του Αλ. Τσίπρα αποδίδεται και στην αυξημένη αποδοχή που εκτιμά ότι έχει στην ευρύτερη κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν ισχύει στον ίδιο βαθμό για τα κομματικά όργανα.

Απόφαση
Για τον λόγο αυτό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως όποια και αν είναι η απόφαση του δημοψηφίσματος θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Πρέπει να δεσμευτούμε όλοι και όλες εδώ, σήμερα, ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις της πλειοψηφίας των μελών και θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες», είπε ο Αλ. Τσίπρας. «Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει, αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει ότι στηρίζει την κυβέρνηση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

[Το «όχι» στο δημοψήφισμα]
Νέα ηχηρή απάντηση σε όσους τον καταγγέλλουν ότι «αλλοίωσε» το «όχι» του δημοψηφίσματος, έδωσε χθες απευθυνόμενος στο εσωκομματικό του ακροατήριο ο Αλ. Τσίπρας. «Το όχι στο δημοψήφισμα δεν ήταν εντολή ρήξης και δεν σήμαινε ναι στη δραχμή. Αν αυτό ίσχυε, έπρεπε να το πούμε από πριν στον λαό και να είχε τεθεί και στα κομματικά όργανα. Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος», τόνισε ο πρωθυπουργός. Ξεκαθάρισε δε πως η έξοδος από το ευρώ «χωρίς τη στήριξη φίλιων δυνάμεων» και χωρίς στήριξη των συναλλαγματικών αποθεμάτων, θα οδηγούσε σε βαθιά υποτίμηση του νομίσματος, σκληρή λιτότητα για τον λαό και εν τέλει προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ. Όπως είπε, όποιος δεν αναγνωρίζει αυτά τα δεδομένα «είτε εθελοτυφλεί, είτε κρύβει την αλήθεια».

Η παραίτηση των «17»
Την παραίτησή τους από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλαν δεκαεπτά μέλη του κομματικού οργάνου. Με επιστολή τους καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι το συνέδριο που εξήγγειλε η ηγεσία του κόμματος έχει «βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα».

«Ο αγώνας για τη σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις», αναφέρουν, μεταξύ άλλων.

Τη δήλωση υπογράφουν οι Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου