Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Νικόλαος Σκαντζός: Φτώχεια η.........." Αγία "


Ηχεί παράξενα ο τίτλος του άρθρου;

Σε ορισμένους ναι, σε άλλους ίσως και σε άλλους όχι.

Ο γράφων, επειδή έχει και κάποια ηλικία, oφείλει να ομολογήσει με παρρησία, ότι στην παιδική του ηλικία , συναντήθηκε, γνώρισε και "συνομίλησε" με την φτώχεια την ...."Αγία" !

Όμως, αν ο αναγνώστης του παρόντος άρθρου είναι νέος , είναι πολύ πιθανό να αναρωτηθεί και να πει: " τι θέλει να πεί ο ποιητής ; " και θα και έχει δίκιο, αφού ποτέ δεν συναντήθηκε με τη φτώχεια. Την γνωρίζει μόνο σαν λέξη.

Μεγάλωσε να βλέπει τα ευρώ να χορεύουν δίπλα του, να του τα προσφέρουν οι Τράπεζες και οι τοκογλύφοι και να τον παρακαλάνε να του τα δώσουν δάνειο, για να αγοράσει από σπίτι μέχρι αυτοκίνητο, από κλιματιστικό και τηλεόραση μέχρι ακόμη και διακοποδάνειο για να περάσει όμορφα το καλοκαίρι του !

Για να μην θυμίσουμε σε πολλούς την πονεμένη ιστορία τους, που κάποτε πήραν δάνειο για να το παίξουν στο.......χρηματιστήριο !

Αν ο αναγνώστης είναι μιας μέσης ηλικίας, πιθανό, να χαμογελάσει με κατανόηση, αφού η ηλικία του συμπίπτει με τα χρόνια εκείνα που ενώ εκείνος ερχόταν στην ζωή, η φτώχεια τότε έφευγε.

Αν ανήκει στην τρίτη ηλικία, θα κουνήσει το κεφάλι του μελαγχολικά και το μυαλό του θα ταξιδέψει πίσω στο παρελθόν και στα παιδικά του χρόνια.

Αν τον ρωτήσεις για την φτώχεια, θα σου πεί ότι ήταν φοβερή και ότι,τότε , την λέγανε και ένδεια και πενία. .

Αλλά θα σου πεί ότι στη συνέχεια και όταν πέρασαν τα χρόνια και κάποια στιγμή κοίταξαν πίσω, την είπαν: Η ΦΤΩΧΕΙΑ Η ΑΓΙΑ !

Ήταν αυτή που τους ανάγκασε να δημιουργήσουν !

Οι άνθρωποι της περασμένης ηλικίας, όσοι από αυτούς ζουν σήμερα,

θα σου μιλήσουν για την φοβερή πείνα μεν, αλλά και για την πείνα ΚΙΝΗΤΡΟ ! Θα σου μιλήσουν για την αρχαία ρήση : "ανάγκα και οι θεοί πείθονται", για το "ουδέν κακόν αμιγές καλού", ακόμη και για το " αγώγι που ξυπνάει τον αγωγιάτη".

Θα σου πούνε, ότι η πείνα ήταν αυτή, που τους ανάγκασε να σκεφτούν και να βρούνε τρόπους να την χορτάσουν.

Θα θυμηθούν, τα βαθουλωμένα από την πείνα μάγουλα και θα σου πουν ότι τότε οι άντρες για να ξυριστούν, έπρεπε να τα φουσκώσουν με .......αέρα.

Θα σου πουν πως κρύωναν φοβερά, αλλά και πως το κρύο ήταν αυτό που τους ανάγκασε να βρούνε τρόπους να ντυθούν και να ζεσταθούν.

Θα σου πουν για πολυμελείς οικογένειες που τα παιδιά τους κυκλοφορούσαν ξυπόλυτα και για κάποιες είχαν την "πολυτέλεια" να διαθέτουν μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια.....για όλα τα παιδιά ! Θα σου πουν ακόμη πως το επαιρναν στο νούμερο του μεγαλύτερου, για να μπορούν να τα φορούν και τα ......μικρότερα !

Θα σου μιλήσουν για την πενία που "τέχνας κατεργάζεται" !

Εκείνη η γενιά, βίωσε τεράστιες και τρομερές ανάγκες που όμως δεν την έκαμψαν, δεν την γονάτισαν.

Αντίθετα, έγιναν τρομερά κίνητρα για να ξεπεράσει τις ανάγκες.

Έσφιξε τα δόντια και προχώρησε. Δούλεψε σκληρά, ίδρωσε, μάτωσε, πόνεσε, αλλά τα κατάφερε, ανέβηκε ψηλά. Ουσιαστικά, αυτή η γενιά έχτισε την Ελλάδα !!!

Μεγάλωσε και σπούδασε παιδιά και τα παρέδωσε χρήσιμα στην Κοινωνία . Έτσι, τουλάχιστον, πίστεψε.

Είχε κάνει όμως ένα τεράστιο λάθος που σήμερα πληρώνουμε.

Καλόμαθε τα παιδιά της ! Τους τα πρόσφερε όλα πλουσιοπάροχα στο πιάτο και όταν κάποιος τους ρωτούσε: "γιατί τα καλομαθαίνεις ;", απαντούσε: " γιατί δεν θέλω να ζήσουν τα παιδιά μου αυτά που πέρασα εγώ".

Το τραγικότερο όλων ήταν ότι αυτό που έλεγε, το υποστήριζε και το τηρούσε με πάθος.

Έτσι όμως και με αυτόν τον τρόπο που τα μεγάλωσαν δεν ήταν τα παιδιά του πατέρα τους. Ήταν κάτι άλλο. Ήταν καλοαναθρεμένα, ήταν μαμμόθρευτα και βουτυρομπεμπέδες, που δεν είχαν κότσια γιατί δεν είχαν περάσει και δεν είχαν ψηθεί από το καμίνι της ζωής.

Η συνέχεια είναι γνωστή !

Αυτή η νέα γενιά, η καλομαθημένη και άψητη, δεν είχε τα κότσια να πάρει την σκυτάλη από την προηγούμενη και να την κρατήσει γερά στα χέρια της, ούτως ώστε να την παραδώσει και στην επόμενη.

Καλομαθημένη όπως ήταν, κατέφυγε στη εύκολη λύση που της "προσφέρθηκε" από τους Διεθνείς τοκογλύφους.

Αντί να δουλέψει, ΠΗΡΕ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ. Και αντί τα δανεικά να τα επενδύσει στο μέλλον της Χώρας, στρογγυλοκάθισε, τεμπέλα όπως ήταν και τα ξεκοκκάλισε.

Τα έφαγε σε μεζέδες και τα ήπιε μπύρες !

Αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο και πλάσμα τηλεόραση. Μέχρι με καλλυντικά και κολόνια πασαλείφτηκε για να φαντάζει ......όμορφη !

Παράλληλα, αντί να λύνει προβλήματα, τα φτυάριζε προς το μέλλον, με αποτέλεσμα σήμερα να γίνουν τα ανυπέρβλητα βουνά που βλέπουμε γύρω μας.

Θα ρωτήσει ο αναγνώστης: και τώρα τι κάνουμε;

Τώρα συμπατριώτες πρέπει να κοιτάξουμε πρώτα μέσα μας.

Πρέπει να αναρωτηθούμε ποιοί είμαστε, που βρισκόμαστε

και πού θέλουμε να πάμε.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι το ψωμί που τρώγαμε τις τελευταίες δεκαετίες, δεν ήταν από τη σοδειά μας και το πανί που ντυθήκαμε δεν το είχαμε υφάνει εμείς. Ήταν από δανεικά !

Ουσιαστικά, ήταν ΝΤΡΟΠΗ !

Να συμφωνήσουμε, ότι δεν μπορούμε να ζούμε συνέχεια με δανεικά και ότι είναι επιτακτικό πλέον, να σηκώσουμε τα μανίκια.

Πρέπει, πρώτα, να ταπεινωθούμε !

Στη συνέχεια, πρέπει να ανασκουμπωθούμε και να δουλέψουμε σκληρά, (σε οποιαδήποτε δουλειά) αν θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Μας περιμένει αγώνας, σκληρή δουλειά, ιδρώτας, πόνος και ίσως ......αίμα !

Είθε η νέα φτώχεια που βιώνουμε, να αποτελέσει την αφετηρία για να ξεκινήσει η Εθνική Αφύπνιση !

Όποιος θέλει να ζήσει, ας ....πολεμήσει !


Νικόλαος Η.Σκαντζός

Τ.Ο. Τριπόλεως

Του Λαϊκού Συνδέσμου

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου