Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Το Σεπτέμβριο παραδίδεται το νέο δίκτυο ύδρευσης Σπάρτης

Στην τελική του ευθεία μπαίνει το μεγάλο έργο αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Σπάρτης, οι εργασίες του οποίου βρίσκονται σε εξέλιξη, σχεδόν, δύο χρόνια από την έναρξή τους, το φθινόπωρο του 2013. Όπως εκτιμά η διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί περί τα μέσα Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, βάζοντας έτσι τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητας πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με το διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, κ. Ηλία Τρακάκη και τον προϊστάμενο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Δημήτρη Κουραντή, που μίλησαν στον “ΛΤ”, η συμβατική προθεσμία προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι 13/7/2015, ωστόσο αναμένεται να υπάρξει μία μικρή παράταση, περίπου δύο μηνών, για τη διενέργεια διαδικασιών, όπως ο έλεγχος ποιοτικών χαρακτηριστικών του νερού. Τον τελικό λόγο θα έχει η Διαχειριστική Αρχή, η οποία θα αποφασίσει την έγκριση ή μη της εν λόγω επιμήκυνσης.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6.380.014,61 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), ενώ η αρχική σύμβαση μεταξύ της αναδόχου Κ/Ξ ΕΛΤΕΓΚ ΑΕ και Δήμου Σπάρτης, υπεγράφη στις 13/6/2013 και προέβλεπε ολοκλήρωση των εργασιών εντός διαστήματος 25 μηνών. Όπως δηλώνει στον “ΛΤ” ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Ηλ. Τρακάκης, πρόκειται «για ένα πολύ σημαντικό έργο, που σε συνδυασμό με την κατασκευή μίας νέας δεξαμενής στην περιοχή του Νοσοκομείου, για την οποία έχει καταρτιστεί μελέτη (εφόσον ενταχθεί στο ΕΣΠΑ) και μία μελέτη για την αντικατάσταση του εξωτερικού υδραγωγείου από τις πηγές της Τρύπη, μέχρι τη δεξαμενή, θα δώσουν μία συνολική λύση για πολλά χρόνια στην υδροδότηση της Σπάρτης», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι «το παλαιό δίκτυο παρουσίαζε πάρα πολλές διακοπές τις οποίες δεν μπορούσαμε να εντοπίσουμε, με αποτέλεσμα να έχουμε σημαντικά προβλήματα στην παροχή νερού, αλλά και σε κόστος».

Αναφορικά με τις συνεχείς διακοπές στην υδροδότηση, που επιφέρουν τα παράπονα των πολιτών, όπως εξηγεί ο κ. Κουραντής «είναι απαραίτητο να γίνουν, καθώς η ιδιαιτερότητα και η δυσκολία έργου έγκειται στο ότι το δίκτυο δεν εγκαθίσταται εξαρχής, αλλά αντικαθίσταται το ήδη υπάρχον. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει ένωση του καινούργιου με το παλαιό δίκτυο, το οποίο από τη στιγμή που βρίσκεται σε λειτουργία, είναι αναγκαίο να γίνουν διακοπές νερού, ώστε να διεξαχθούν οι απαραίτητες εργασίες. Το δίκτυο είναι πλέον σύγχρονο, οι ενώσεις που έχουν γίνει είναι πάρα πολλές, αλλά απομένουν να πραγματοποιηθούν ορισμένες επιπλέον. Ο κόσμος θα ταλαιπωρηθεί για λίγο καιρό ακόμα» σημειώνει ο προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της ΔΕΥΑΣ και αποσαφηνίζει: «Πρέπει να είμαστε εξασφαλισμένοι, σαν υπηρεσία, ότι το νέο δίκτυο θα μεταφέρει καθαρό νερό. Αυτό θα γίνει μέσω διαδικασιών καθαρισμού και χλωρίωσης των σωληνώσεων, αλλά και τη διεξαγωγή μικροβιολογικού ελέγχου». Σύμφωνα με τους κκ Τρακάκη και Κουραντή, πάντως, μέχρι την αποπεράτωση του έργου, η ΔΕΥΑΣ προσανατολίζεται να προχωρήσει, συνολικά, σε 2-3 διακοπές νερού, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σπάρτης.

Μία άλλη πτυχή της εκτέλεσης του έργου ύδρευσης είναι η αποκατάσταση του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων στα σημεία όπου έχει υπάρξει παρέμβαση του εργολάβου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΔΕΥΑΣ, η ανάδοχος εταιρεία δεσμεύεται -βάσει της σύμβασης- για την αποκατάσταση όλων των τομών που συνδέονται με τις εργασίες, ενώ όπως επεσήμαναν οι κκ Τρακάκης και Κουραντής «η αποκατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων ενδέχεται να γίνει συντομότερα από την παράδοση του έργου».

Τα έργα
που «τρέχουν»
και όσα επίκεινται
Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται και άλλα σημαντικά έργα της ΔΕΥΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Σπάρτης, όπως: Αποχετευτικό δίκτυο στους οικισμούς Συκαράκι, Αλέσια, Γούναρι, Καλάμι, Αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των Αμυκλών. Επίσης, έχει ολοκληρωθεί το Αποχετευτικό δίκτυο Αφυσσού, Κλαδά, Κοκκινόραχης (απομένει η λειτουργία δύο αντλιοστασίων στον Κλαδά).

Σε άλλη επίπεδο, η ΔΕΥΑΣ αναμένει να λάβει την τυπική έγκριση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την προμήθεια ενός αποφρακτικού μηχανήματος, που θα εξυπηρετεί τον καθαρισμό αγωγών.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων, που ολοκληρώνονται εντός του 2015, ανέρχεται σε, περίπου, 20 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το διευθυντή της ΔΕΥΑΣ, Ηλία Τρακάκη. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΥΑΣ έχει ήδη εκπονήσει μελέτες για μελλοντικά έργα όπως τα Αποχετευτικά δίκτυα Μυστρά, Καστορείου (Αποχετευτικό και Βιολογικός) και Καρυών, ωστόσο η υλοποίησή τους συνδέεται με την προκήρυξη των νέων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου