Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2020

Οι 2 επιστολές του Δημήτρη Γιώτη σχετικά με την Σχολική Επιτροπή Δήμου Μεγαλόπολης

Σήμερα παραλάβαμε και δημοσιεύουμε τις 2 επιστολές που κοινοποίησε ο κ. Δημήτρης Γιώτης σχετικά με την λειτουργία της Σχολικής Επιτροπής Μεγαλόπολης.

Στην 1η επιστολή του Δ. Γιώτη,
απάντησε ο νυν Πρόεδρος της Επιτροπής
(δείτε ΕΔΩ)

=-------------------------------------------------

Μεγαλόπολη : 29.11.2020 

Προς : κ. Πρόεδρο Δημ. Συμβουλίου
κ. Πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής
Α/βαθμιας Εκπαίδευσης
και Δημοτικούς Συμβούλους Δ. Μεγαλόπολης



ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Μία από τις συνέπειες της γενικής καραντίνας και των μέτρων προφύλαξης από τη διασπορά του ιού ήταν η για πολλές εβδομάδες απομάκρυνση των παιδιών από τα σχολεία τους. Μάλιστα για τα δημοτικά σχολεία το κλείσιμο συνεχίζεται και δεν ξέρουμε αν με το νέο έτος καταφύγουμε πάλι στο μέτρο αυτό.
Γίνεται προσπάθεια το πρόβλημα της μακρόχρονης διακοπής των μαθημάτων να αντιμετωπιστεί με εξ αποστάσεως μαθήματα.

Θα αναφερθώ ειδικότερα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την οποία έχω και συγκεκριμένα στοιχεία.
Στα δημοτικά σχολεία και Νηπιαγωγεία της πόλης μας καιτης Καρύταινας, θυμίζω ότι, φοιτούν στην τρέχουσα περίοδο 500 μαθητές περίπου.
Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση αφορά σε όλους τους μαθητές, από τα Νηπιαγωγεία, την Α΄ έως την ΣΤ΄ τάξη.
Ητηλεκπαίδευση απαιτεί μια ειδική τεχνική υποδομή για τον μαθητή στο σπίτι του.Και ακριβώς σε αυτό το σημείο βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα για την υλοποίηση αυτών των μαθημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τα ίδια τα σχολεία και από την πληροφόρηση που μου έδωσαν αρκετοί εκπαιδευτικοί, περίπου το 30% των οικογενειών της Μεγαλόπολης με παιδιά σε αυτή την ηλικία δεν διέθεταν την απαραίτητη υποδομή(υπολογιστή ήtablet ήlaptop).Ακόμα όμως και οικογένειες που είχαν την υποδομή αυτή έπρεπε να μοιραστεί για τις ανάγκες και των άλλων παιδιών της ίδιας οικογένειας (γυμνασιόπαιδων ή και μεγαλύτερων)για τα δικά τους τηλεμαθήματα.

Δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε για πόσο ακόμα θα χρειαστεί αυτό το πρόγραμμα τηλεμαθημάτων και επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα και από το νέο έτος (που μακάρι να μην) να χρειαστούν τα τηλεμαθήματα, είναι ανάγκη, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας να προμηθευτεί άμεσα έναν αριθμό tabletήlaptop(αναγκαίος είναι αλλά και εφικτός είναι για τη Σχολική Επιτροπή ένας αριθμός κοντά στα 100 με 150 να δοθούν κατά αναλογία μαθητών αλλά και αναγκών στα 5 Δημοτικά του δήμου) για την άμεση κάλυψη των αναγκών.
Οι εκπαιδευτικοί των σχολείων γνωρίζουν τα κενά, ανά τάξη και οικογένειες, και μπορούν να τα «δανείζουν» στις οικογένειες των μαθητών.
Θα παραμένουν στην περιουσία των Σχολικών Μονάδων.
Η δαπάνη είναι σημαντική αλλά είναι υπερ-αναγκαία.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων,όπως λειτουργικά έξοδα αναλωσίμων και γραφικής ύλης, υλικά καθαριότητας, έξοδα θέρμανσης έχουν μειωθεί ή και διακοπεί για αρκετό χρονικό διάστημα και έχει γίνει σημαντική εξοικονόμηση.
Αυτά τα εξοικονομημένα ποσά και άλλα ακόμη επιβάλλεται να αποδοθούν για τις τωρινές ανάγκες των Σχολικών Μονάδων.
Ήδη, αρκετές Σχολικές Επιτροπές ανά τη χώρα το έχουν ήδη κάνει. Χωρίς καθυστέρηση άλλο πρέπει να προχωρήσουμε και για τις δικές μας Σχολικές Μονάδες.

-------------------------------------------------------------------------------

Μεγαλόπολη : 02.12.2020 

Έκανα μια συγκεκριμένη πρόταση πριν λίγες ημέρες για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή δεκάδες ή και εκατοντάδες οικογένειες στη Μεγαλόπολη εξαιτίας της αδυναμίας τους να υποστηρίξουν τεχνικά την Τηλεκπαίδευση των παιδιών τους. Την πρόταση κατέθεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Σχολική Επιτροπή και την ίδια ώρα την δημοσιοποίησα ώστε να γνωστοποιηθεί σε γονείς και εκπαιδευτικούς και να γίνει ουσιαστική συζήτηση επί τη πρότασης.
Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής μετά από μία ημέρα, σαν να πρόκειται για πολιτική ή παραταξιακή αντιπαράθεση βγήκε να απαντήσει με ένα κείμενο γεμάτο ανακρίβειες και συκοφαντίες, αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα επί της ουσίας του ζητήματος.

Πολύ σύντομα λοιπόν μερικές ουσιαστικές παρατηρήσεις:
1. Δεν γνωρίζει ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής ότι σε όλους τους μήνες αναστολής της λειτουργίας των Σχολείων οι περισσότερες από 10 δομές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας (Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, ειδικά Τμήματα Ένταξης) έχουν, και μόνο από τις δαπάνες θέρμανσης,εξοικονόμηση πολλών χιλιάδων ευρώ;Είναι χρέος μας είπα αυτά τα εξοικονομημένα ποσά να διατεθούν για την υποδομή της Τηλεκπαίδευσης.

2. Ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής γνωρίζει (πώς, με ποια στοιχεία) ότι όλες οι ανάγκες θα καλυφθούν από το Υπουργείο; Μα μέχρι και σήμερα, αρχές Δεκεμβρίου, κανένας δε γνωρίζει πότε αλλά και κυρίως σε τι ποσότητες θα γίνει η αποστολή υλικού στα Σχολεία.Δηλαδή θα μας έβλαπτε αν εμείς, ως Δήμος, λάβουμε την Πρόνοια και ξεκινήσουμε γρήγορα τις διαδικασίες και μακάρι εντωμεταξύ να λυνότανε το πρόβλημα από το Υπουργείο; 

3. H αλήθεια είναι ότι ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής τόσους μήνες καθόλου δεν ασχολήθηκε με το ζήτημα, δε ζήτησε επίσημα στοιχεία από τις Σχολικές Μονάδες, δεν συγκάλεσε τη Σχολική Επιτροπή να συζητήσει το θέμα, δεν ήρθε σε επικοινωνία με τους επίσημους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων για να εξεταστεί το θέμα,δεν συζήτησε με κανέναν Διευθυντή, με κανένα Σύλλογο Εκπαιδευτικών, να του δώσουν στοιχεία και να υποβάλλουν προτάσεις. Στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο θα ζητηθούν να καταθέσει όλη τη σχετική αλληλογραφία και όλα τα έγγραφα με τα οποία εξέτασε σε συνεργασία με τις Σχολικές Μονάδες και τους Συλλόγους Γονέων το πρόβλημα. Δυστυχώς θα αποδειχθεί ότι δεν έχει κάνει τόσους μήνες τίποτα.
4. Οι περισσότεροι Δήμοι της Χώρας προχωρούν σιγά σιγά σε τέτοιου είδους δαπάνες.

5. Για τα συκοφαντικά και τα ανακριβή που ανέφερε ειδικά για μένα και τη δουλειά μου επί πέντε χρόνια στη Σχολική Επιτροπή, θα του συνιστούσα να κάνει λίγο υπομονή και θα τα πούμε όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Θεωρώ ανάξια λόγου και αντίλογου την «ποιότητα» της αναφοράς του Προέδρου Της Σχολικής Επιτροπής και το επιχείρημά του ότι ο κύριος Γιώτης δεν δικαιούται να ομιλεί. Την αφήνω στην κρίση όλων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών και των γονιών του Δήμου μας, που γνωρίζουν πολύ καλά τι έπραξα επί πέντε χρόνια και τι συνεχίζω να κάνω για τα Σχολεία και τους μαθητές και τώρα ως Δημοτικός Σύμβουλος.
Είδα ότι δεν πολυσυμπαθεί τις«παρεμβάσεις - προτάσεις».
Δεν σεβάστηκε εμένα(μικρό το κακό) δεν σεβάστηκε την εκπαιδευτική κοινότητα,πρέπει όμως να «σεβαστεί» το πρόβλημα, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν δεκάδες οικογένειες και να κάνει ότι μπορεί.

Δημήτριος Γιώτης
τ. Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής
Α/βαθμιας Εκπαίδευσης  Δ. Μεγαλόπολης 

2 σχόλια:

  1. Οι πολιτικές παρατηρήσεις του τέως και του νυν είναι εύστοχες και περιεκτικές, θίγουν ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό ζήτημα ελπίζω σε πνεύμα συναίνεσης και δημιουργικού διαλόγου να φανούν όλοι μαζί αντάξιοι των περιστάσεων.
    Ανυπομονώ για τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμενουμε απαντηση αν αφησε στο ταμειο χρεος 60000€ .
    Για τα υπολοιπα εχουμε επιφυλαξεις αν πρεπει να δοθουν τοσοι ΗΥ . Το 99 % εχουν λαπτοπ και κινητα.Ας κανουμε μερικες περικοπες λοιπον σε δωρακια απο το Δημοσιο. Ευκολα το παιζουμε καλοι οταν πληρωμουν αλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή