Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2020

Ο Νίκας, η παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια και ...η Μεγαλόπολη "στο κάδρο"

της Γεωργίας Δημητρακοπούλου

Ο Περιφερειάρχης μας Π. Νίκας τις τελευταίες μέρες αναμφίβολα είναι πρωταγωνιστής σε ότι αφορά τα της Μεγαλόπολης μέλλοντα.
Πολλά τα λεφτά, πολλά τα σχέδια και πολλοί .. οι σχεδιαστές.
Θα προσπαθήσω μαζεμένα και απλά να εκθέσω αυτά που εκτιμώ 
ως ουσιαστικά 
και ότι έχουν την σημασία τους.

Τρίτη  πρωί 7/1/2020 συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης
Θ. Χριστογιαννόπουλο.
" Θα προχωρήσουμε σε master plan για την μεταλιγνιτική Μεγαλόπολη.
   Ο Δήμος Μεγαλόπολης θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
   Ο νοικοκύρης της Μεγαλόπολης είναι ο Δήμαρχος, αυτός που εξέλεξε
   ο λαός της περιοχής." δηλώνει ο κ.Νίκας.

Τρίτη απόγευμα 7/1/2020 συναντήθηκε με τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη 
και όλο το επιτελείο του υπουργείου.
"Σε πρώτο πλάνο η Μεγαλόπολη.
  Τα 26 εκ ευρώ χρωστούμενα από λιγνιτόσημο, όλα για την Μεγαλόπολη.
  Επιπλέον και 6 εκ από τους ρύπους + 3 εκ από το τέλος εξόρυξης λιγνίτη."
 είπε ο κ. Νίκας στην συνέντευξη τύπου

Μέχρι εδώ τα καταλάβαμε και συμφωνούμε αρχικά.

Και πάμε τώρα στο "ζουμί"...
Τετάρτη 8/1/2020  μιλά για την διαχείριση απορριμμάτων Πελ/σου
"Μέσα στο 2020 θα έχουμε δώσει λύση στο χρονίζον και οξύ πρόβλημα
  Πάμε για 11 αντί για 2 σταθμούς μεταφόρτωσης."
  λέει ο κ. Νίκας στη χθεσινή συνέντευξη τύπου
Και συνεχίζει.. (Καλημέρα Αρκαδία)
Ο Π. Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι :
..."στον υφιστάμενο σχεδιασμό διαχείρισης υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή ενέργειας,  η οποία θα παρέχεται σε όσους θα υφίστανται το περιβαλλοντικό κόστος” 

Τα πράγματα είναι απλά, για εμάς:
Το θέμα ενεργειακή εκμετάλλευση απορριμμάτων μπαίνει πλέον στο πλάνο
Οι μονάδες ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη μπαίνουν και αυτές στο "κάδρο"
Η κουβέντα ανοίγει και καλά κάνει
Το θέμα είναι με ποιο τρόπο...
Πλαγίως και μέσα από μασημένες κουβέντες ή ασαφείς αναφορές;
Αδόκιμο και καταστροφικό αυτό!

Το γράφω και το λέω χρόνια, ασχέτως αν κάποιοι χλευάζουν ή λοιδορούν.
Το μέλλον των Μονάδων στη Μεγαλόπολη, έχει ραντεβού με τα απορρίμματα!
SOS!!! ΟΧΙ με τα επικίνδυνα απόβλητα!!!!

Η Μεγαλόπολη οφείλει πλέον με σοβαρό και τεκμηριωμένο τρόπο 
να συζητήσει, να ενημερωθεί, να αποφασίσει και να σχεδιάσει 
ότι την αφορά!
Αν το θέμα απορρίμματα - παραγωγή ενέργειας την αφορά, 
πρέπει να ξέρει !
Πρώτη και μόνη αυτή πρέπει να αποφασίσει πως θα πορευτεί!

Η Μεγαλόπολη ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ  ΠΙΑ  στροθοκαμηλισμούς 
και  κρυφές ατζέντες !!!
Δήμος - Περιφέρεια - Κυβέρνηση και πολίτες 
αυτή την φορά πρέπει να "παίξουν με καθαρά χαρτιά"!!
Αν θέλουμε η μεταλιγνιτική εποχή να μην γίνει..κάρβουνο.-






4 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι οδηγηθήκατε στην διεξαγωγή εντελώς λανθασμένων συμπερασμάτων.
    Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε παραγωγή ενέργειας μέσω του υφιστάμενου σχεδιασμού διαχείρισης απορριμάτων (την γνωστή μας ΣΔΙΤ με την ΤΕΡΝΑ) κι όχι σε παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμάτων.
    Παραγωγή ενέργειας επιτυγχάνεται και στην αντίστοιχη μονάδα διαχείρισης στην Ήπειρο μέσω της αξιοποίησης του βιοαερίου (μεθάνιο κτλ.) το οποίο παράγεται με την διεργασία της αναερόβιας χώνευσης (anaerobic digestion) οργανικού κλάσματος των αστικών απορριμάτων. Ωστόσο, από τα στοιχεία που αναφέρονται και στον τύπο, το ποσοστό αυτό είναι αστείο λαμβάνοντας υπ όψιν το μέγεθος της μονάδας και τις ποσότητες απορριμάτων που διαχειρίζεται, κι αντιστοιχεί σε 10.800 kWh ετησίως. Τόση είναι περίπου και η ετήσια ανάγκη σε θερμική ενέργεια που έχει μια κατοικία της τάξεως των 90 με 100 τετραγωνικών μέτρων. Για να δώσω ένα ακόμη παράδειγμα εάν ο Δήμος Μεγαλόπολης διαθέσει το ποσό των 260.000 € (συνολικά έξοδα από το μηδέν μέχρι την παράδοση πλήρως λειτουργική) για μία μικρή ανεμογεννήτρια των 50 kW, θα είναι σε θέση να παράγει ετησίως περί τις 23 φορές περισσότερη ενέργεια από όση παράγει η μονάδα της Ηπείρου, ήτοι 250.000 kWh.
    Ακολουθεί ο ΠΕΣΔΑ τις επιταγές του ΕΣΔΑ; Ναι. Έχει εγκριθεί ο ΕΣΔΑ σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Ναι. Υπάρχει η παραμικρή αναφορά από ανθρώπους της διοίκησης (κεντρικής και μη) για μεταβολές και τροποποιήσεις του ΠΕΣΔΑ και του ΕΣΔΑ; Όχι. Υπάρχει η παραμικρή ένδειξη προθυμίας για μεταβολές σε αυτόν τον τομέα από τις σημερινές διοικήσεις; Κρίνοντας κι από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στην μονάδα της Ηπείρου, καμία. Στο ισχύον νομικό πλαίσιο (εγκεκριμένο κι από την Ε.Ε) έχει απορριφθεί η οδός της καύσης απορριμάτων; Ναι.
    Για να συζητήσουμε για καύση απορριμάτων θα πρέπει πρώτα να μεταβληθεί το ισχύον νομικό πλαίσιο (μακροχρόνια διαδικασία που μέχρι να τελεσφορήσει μάλλον θα έχει προηγηθεί ήδη το κλείσιμο τουλάχιστον της μίας λιγνιτικής μονάδας στην Μεγαλόπολη) και δεν έχει εκδηλωθεί τέτοια πρόθεση από τις σημερινές διοικήσεις.
    Τα σενάρια περί αξιοποίησης των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων για καύση απορριμάτων είναι παντελώς εκτός πραγματικότητας. Για τον ίδιο λόγο που κανένας το έτος 2019 δεν θα επιχειρούσε να προβεί σε εκτεταμένες μετατροπές σε ένα αυτοκίνητο της δεκαετίας του '70 με σκοπό να το φέρει στα επίπεδα των σημερινών αυτοκινήτων. Το κόστος θα είναι δυσθεώρητο για κάτι το οποίο δεν θα είναι σε θέση να πληροί τις προδιαγραφές ώστε να μπορέσει να κυκλοφορήσει νόμιμα στους δρόμους. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέλλον για τις λιγνιτικές μονάδες παρά μόνο ημερομηνίες λήξης (είτε τεθούν σε απόλυτη εφαρμογή οι νέοι σχεδιασμοί για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση, είτε όχι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Χρήστο πρώτα πρώτα καλό χρόνο..
      Παρακολουθώ πάντα με μεγάλο ενδιαφέρον και σεβασμό τις τοποθετήσεις σου
      Γνωρίζω πολύ καλά την πρόβλεψη της ΤΕΡΝΑ για παραγωγή ενέργειας από τον χώρο στην Παλαιόχουνη προς ίδια κάλυψη
      αυτό που με προβλημάτισε είναι :
      1) η ρήση του [περιφερειάρχη:" στον υφιστάμενο σχεδιασμό διαχείρισης υπάρχει πρόβλεψη για παραγωγή ενέργειας, η οποία θα παρέχεται σε όσους θα υφίστανται το περιβαλλοντικό κόστος”
      ποιοί είναι αυτοί που θα τους παρέχεται ενέργεια, διότι θα υποστούν περιβαλλοντικό κόστος;
      σαφώς όχι ο επιχειρηματίας...
      2) Δεν μπορώ να δώσω απάντηση, με τις φτωχές μου γνώσεις, στο ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση επέλεξε το πρόωρο κλείσιμο των λιγνιτικών με καταστροφικές άμεσες και έμμεσες συνέπειες σε πολλά επίπεδα (για την Μεγαλόπολη ουσιαστική εκτέλεση εν ψυχρώ όντας παντελώς απροετοίμαστη για την επόμενη μέρα μετά τον λιγνίτη!!!)
      Εκ των άνω εκτιμώ και μόνο ότι στόχος είναι η εκμετάλλευση της μιας τουλάχιστον μονάδας (η 3 που έχει και αποθείωση...γιαυτό την στέλνουν και πρώτη) για προορισμό που δεν μπορώ να αποσαφηνίσω...
      Το θέμα είναι ότι πρέπει να ανοίξει κουβέντα για ΟΛΑ!!
      Εγώ θα το ξεκινήσω αρθρογραφώντας αυτό το Σ/Κ
      Τοποθετήσεις σαν την δική σου προσφέρουν ΜΕΓΙΣΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ σε αυτό!

      Διαγραφή
    2. Η απάντηση (θετική πλευρά) σε αυτό που σας προβλημάτισε δίνεται και πάλι από το αντίστοιχο έργο στην Ήπειρο. Κι εκεί υποτίθεται ότι τα οφέλη από την παραγόμενη ενέργεια (το ποσοστό της οποίας όμως, όπως προείπα, είναι αστείο) θα επιστρέφουν στους Δήμους της Περιφέρειας στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας. Το κατά πόσο αυτό γίνεται τώρα ή θα γίνει στο μέλλον, δεν είμαι σε θέση να το ξέρω, θα πρέπει να απευθυνθούμε στους τοπικούς άρχοντες της Ηπείρου.
      Μια άλλη απάντηση (η αρνητική πλευρά) θα μπορούσε να είναι ότι ο Περιφερειάρχης ίσως να προετοιμάζει το έδαφος για τις περιοχές/περιοχή στις/στην οποίες/α θα κάτσει ο κλήρος να "φιλοξενήσουν/σει" τους/τον ΧΥΤΥ. Γιατί όπως έχω αναφέρει πολλές φορές, κανένας δεν μας έχει πει ως τώρα που θα καταλήγει το υπόλειμμα από την μονάδα διαχείρισης, σε ποιο μέρος θα χωροθετηθούν/θεί οι/ο ΧΥΤΥ.
      Μα αν δεν κάνω λάθος την απάντηση την έχουν δώσει ήδη τα στελέχη της κυβέρνησης (και η σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ) μέσω των επίσημων δηλώσεών τους. Αποφασίστηκε η επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης της χώρας σε 100% παραγωγή από ΑΠΕ, ενώ παράλληλα αποφασίστηκε να δοθεί ο ρόλος του καυσίμου γέφυρα (μέχρι την επίτευξη του στόχου για 100% ΑΠΕ) στο φυσικό αέριο, για το οποίο όμως δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης παραγωγικού δυναμικού από πλευράς ΔΕΗ. Συνεπώς το ενεργειακό έλλειμμα από την πρόωρη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων θα το καλύψουν άλλοι. Οπότε στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την πρόωρη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων, η απάντηση μπορεί κάλλιστα να συνοψιστεί στο γνωστό "τί κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια;"

      Υ.Γ. Το συγκρότημα της αποθείωσης αφορά την επεξεργασία καυσαερίων στα οποία υπάρχουν θειικές ενώσεις. Σε οτιδήποτε άλλο είναι παντελώς άχρηστο. Επίσης έχει σχεδιαστεί & κατασκευαστεί αποκλειστικά για τα καύσιμο και την δυναμικότητα της συγκεκριμένης μονάδας.

      Διαγραφή
  2. H ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συμφερόντων της Reggeborgh Invest, δεν είναι πλέον ελληνική, όπως δεν είναι ελληνικές οι Τράπεζες, οι πρώην ΔΕΚΟ κοκ...
    Στην προκειμένη περίπτωση, ο πάλαι ποτέ ισχυρός Περιστέρης του 14% (πλέον) βλέπει την αυτοκρατορία του να την κουμαντάρουν άλλοι...Όχι ότι έχουν πρόβλημα οι καπιτάλες, η παντελόνα να είναι γεμάτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή