Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2019

Μ. Παναγιωτάκης: "όλα βαίνουν καλώς για την υποβολή προτάσεων εξαγοράς της ΔΕΗ - 23 Ιανουαρίου"

Η διαδικασία προχωρά κανονικά», 
διαβεβαίωσε ο πρόεδρος 
και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ 
Μανώλης Παναγιωτάκης, αναφερόμενος 
στο πρόγραμμα αποεπένδυσης του ομίλου, 
που περιλαμβάνει την πώληση 
των λιγνιτικών μονάδων 
στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη, 
μέσω του οποίου θα μειωθεί η παραγωγή ρεύματος από τη συγκεκριμένη πηγή κατά 35,6% ώς το 2035.

Οι προσφορές από τους ενδιαφερόμενους ομίλους θα υποβληθούν στις 23 Ιανουαρίου και στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της δημόσιας εταιρείας τόνισε ότι «η ΔΕΗ θα είναι απόλυτα έτοιμη όσον αφορά τις δικές της υποχρεώσεις».

Η διοίκηση της ΔΕΗ αναμένει τη γνωμοδότηση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πρόγραμμα που έχει υποβάλει για την αποζημίωση των λιγνιτικών μονάδων μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), στοιχείο που θεωρείται κρίσιμο για τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό.

Ο Μ. Παναγιωτάκης υπενθύμισε ότι «η επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει επιδείξει ώς σήμερα μεγάλο ενδιαφέρον και έχει βοηθήσει στο όλο project» και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι απόψεις της DG Comp για τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς θα υποβληθούν πριν από την ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών.

Στην περίπτωση της Μεγαλόπολης η πώληση περιλαμβάνει τις μονάδες 3 και 4, μαζί με τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης για τα συνδεόμενα λιγνιτικά κοιτάσματά της και την εξορυκτική υποδομή.

Το «πακέτο» της Φλώρινας αποτελείται από τη Μελίτη 1, μαζί το δικαίωμα και τις άδειες για κατασκευή συμπληρωματικής λιγνιτικής μονάδας, της Μελίτη 2, τα ορυχεία στη Βεύη, το Κλειδί και τον Λόφο Μελίτης, καθώς και τη συνδεόμενη εξορυκτική υποδομή.

Ολοκληρώθηκε η υποβολή δηλώσεων των εργαζομένων για την «επόμενη ημέρα», οι οποίες θα αξιολογηθούν από το Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα συνεδριάσει στις αρχές της άλλης εβδομάδας.

Στη Μεγαλόπολη και τη Μελίτη εργάζονται σήμερα 1.280 άτομα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν σε άλλες μονάδες που θα παραμείνουν στη ΔΕΗ ή να αποχωρήσουν λαμβάνοντας πριμ 25.000 ευρώ.

Το δεύτερο στοιχείο που αναμένεται να λυθεί τις επόμενες ημέρες αφορά την ανανέωση της σύμβασης με τον ιδιοκτήτη που έχει την εκμετάλλευση του ορυχείου από το οποίο τροφοδοτείται η Μελίτη.

Χαρά Τζαναβάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου