Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016

ΧΥΤΕΑ + Ευρωπαϊκό Δικαστήριο + Υπ. Εθνικής Άμυνας = γύρω γύρω όλοι και στη μέση η Μεγαλόπολη.....

Κυρία Δημητρακοπούλου,

Μετά την απάντηση που δόθηκε στον ερωτώντα Βουλευτή Ν. Αρκαδίας κ. Κ. Βλάση, από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατανοήσαμε πιστεύω κατά που πάει η δουλειά... (ΧΥΤΕΑ στη Μεγαλόπολη)

Παρακάτω, θα αναφέρω ορισμένα στοιχεία, από την πρόσφατη Απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Δ.Ε.Ε.) που καταδίκασε την Ελλάδα για τη μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα, που πιστεύω ότι πρέπει να μας προβληματίσουν!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

1. Στις 7 Σεπτεμβρίου 2016, συνεδρίασε το Δ.Ε.Ε. για να εκδικάσει την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας, για αθέτηση της εφαρμογής των υποχρεώσεων της τελευταίας που απέρρεαν από την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του Δ.Ε.Ε. σε βάρος της Ελλάδας (της 10ης Σεπτεμβρίου 2014), για τη μη εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα επικίνδυνα απόβλητα.

Ουσιαστικά, η Επιτροπή ζήτησε την επιβολή χρηματικών κυρώσεων, κατά της Ελλάδας, για κάθε ημέρα καθυστέρησης συμμόρφωσης σε αυτή την Απόφαση, την οποία υιοθέτησε το Δικαστήριο.

2. Η Επιτροπή, στην επιχειρηματολογία της κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, (σημείο 34): " Η Επιτροπή επισημαίνει επιπλέον ότι, δεδομένου ότι η δυσχερής οικονομική συγκυρία δεν επιτρέπει στους παραγωγούς αποβλήτων ή σε άλλους επενδυτές να επενδύσουν στη δημιουργία μονάδων διαχειρίσεως επικίνδυνων αποβλήτων, η επιβληθείσα στους εν λόγω παραγωγούς και επενδυτές υποχρέωση δημιουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων δεν τηρήθηκε. 
Η Επιτροπή διευκρινίζει συναφώς ότι, κατά τις ελληνικές αρχές, η κατάσταση υπαγορεύει την εξέταση άλλης λύσεως, ήτοι της εξευρέσεως δημοσίου φορέα ο οποίος θα μπορεί να επιφορτισθεί με την κατασκευή των χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.
3. Από την άλλη μεριά, η αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κράτους, στην επιχειρηματολογία της αναφέρει (σημείο 44) τα εξής:
 "Όσον αφορά τους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων και/ή τους χώρους υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων με εγκατάσταση προεπεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, όπως δηλώνει η καθής, μεταξύ του Υ.Π.Α.Π.ΕΝ. και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή διάφορα μέτρα".

ΣΕ ΤΙ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ και ΠΟΤΕ ΥΠΟΓΡΑΦΤΗΚΕ το Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας (νυν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας) επικεφαλής του οποίου είναι πλέον ο κ. Γ. Σταθάκης και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του κ. Π. Καμμένου, σχετικά με τους ΧΥΤΕΑ;;;;;;

- Μήπως πρόκειται να είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο "δημόσιος φορέας" που θα αναλάβει την κατασκευή των ΧΥΤΕΑ, όπως σημειώνεται πιο πάνω;;;
- Εάν δεν είναι αυτός ο ρόλος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ποια μπορεί να είναι τα "διάφορα μέτρα" που πρόκειται να εφαρμόσει, σχετικά με τους ΧΥΤΕΑ;

Επιτέλους, θα ξυπνήσουμε σε αυτόν τον τόπο;
Τι έχει να πούν οι αρμόδιοι, τοπικοί και υπερτοπικοί;
Εκείνα τα συντρόφια του ΣΥΡΙΖΑ τι έχουν να πούν; O κ. Παπαηλιού;

Σας αποστέλλω την Απόφαση, με σημειωμένα τα επίμαχα σημεία που σας αναφέρω πιο πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου