Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

· Φοροαπαλλαγές και άμεσες επιδοτήσεις προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόμος
Σταθερό φορολογικό καθεστώς επί 12 χρόνια για μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ, φορολογικές απαλλαγές για 15 χρόνια, καθώς και άμεση επιδότηση από 10% ως 45% του επιλέξιμου κόστους της επένδυσης προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας, η διαβούλευση του σχεδίου νόμου θα ολοκληρωθεί στις 16 Μαΐου και κατόπιν θα κατευθυνθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η συμμετοχή του φορέα στο κόστος του επενδυτικού σχεδίου μπορεί να γίνει είτε μέσω ιδίων κεφαλαίων είτε με εξωτερική χρηματοδότηση (δάνειο κλπ), με την προϋπόθεση ότι το 25% του συνολικού επενδυτικού κόστους δεν περιέχει καμία κρατική ενίσχυση, στήριξη ή παροχή.

· Αύξηση έμμεσων φόρων σε δεύτερο πακέτο
Ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ύψους 1,8 δισ. ευρώ, με αυξήσεις στους περισσότερους έμμεσους φόρους αλλά και επιβολή νέων φόρων και τελών καθώς και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ, θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η κυβέρνηση, όπως αποκαλύπτεται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου μεταξύ Ελλάδας και Κομισιόν. Το πακέτο, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αύξηση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, μπύρα, καύσιμα, καφέ, αναμόρφωση φορολογίας στα Ι.Χ., επιβολή νέων φόρων στη συνδρομητική τηλεόραση και στο διαδίκτυο, ειδικό τέλος στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία.


· ΕΚΤ: Σταματά η εκτύπωση των χαρτονομισμάτων 500 ευρώ στο τέλος του 2018
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να παύσει οριστικά την εκτύπωση και κυκλοφορία νέων χαρτονομισμάτων των 500 ευρώ από τα τέλη του 2018 «λαμβάνοντας υπόψη ανησυχίες ότι θα μπορούσε να διευκολύνει παράνομες δραστηριότητες». Σύμφωνα με τη σχετική ανακοινωση της ΕΚΤ, τα 500άρικα «θα παραμείνουν νόμιμο χρήμα και, συνεπώς, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως μέσο πληρωμών και αποταμίευσης». Τα τραπεζογραμμάτια των 500 ευρώ θα διατηρήσουν για πάντα την αξία τους και μπορούν να ανταλλάσσονται στις εθνικές κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος για απεριόριστο χρονικό διάστημα.


· ΣΕΤΕ: Στην κόψη του ξυραφιού κινείται η τουριστική περίοδος
Κώδωνα κινδύνου κρούει ο ΣΕΤΕ για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι κινείται στην «κόψη του ξυφαφιού». Τονίζει τη σημασία της ολοκλήρωση της αξιολόγησης για τη σταθερότητα, ενώ προειδοποιώντας για τις επιπτώσεις των νέων φόρων και επιβαρύνσεων στον τουρισμό τονίζει ότι τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016. Οι βασικές προϋποθέσεις για την επίτευξη των στόχων της τουριστικής περιόδου, είναι η σταθερότητα και η ανταγωνιστικότητα επαναλαμβάνει ο ΣΕΤΕ, με δεδομένο ότι έχει ήδη ξεκινήσει η τουριστική περίοδος για το 2016 και ότι το επόμενο διάστημα διαμορφώνεται ο κύριος όγκος κρατήσεων για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου