Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου «Καίριος ο ρόλος των Περιφερειών στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο»


Τον καίριο ρόλο των Περιφερειών για την επιτυχή εφαρμογή του Νέου Αναπτυξιακού Νόμου ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, κατά τη διαβούλευσή του στο Επιμελητήριο Αρκαδίας με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων κ. Θεολόγου Λαμπριανίδη, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Γενικής Γραμματείας να συμμετέχουν στη χρηματοδότηση του νέου Αναπτυξιακού νόμου ιδιωτικά κεφάλαια, τόνισε ότι πρέπει να απορριφθούν οι οριζόντιες κατευθύνσεις των προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων και να γίνει προσαρμογή στις ιδιαιτερότητες και προτεραιότητες κάθε Περιφέρειας, στη βάση του Αναπτυξιακού Στρατηγικού Σχεδιασμού τους.

Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης την ανάγκη να δοθεί ευελιξία στις Περιφέρειες να αναπτύξουν παράλληλα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για την εξυπηρέτηση των στόχων του Αναπτυξιακού Νόμου και επανέφερε, αφενός, την πρότασή του για τη δημιουργία Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την παροχή ρευστότητας και εγγυήσεων και, αφετέρου, τη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για τη ναυτιλία και τα logistics.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε επίσης τη γενικότερη παραδοχή ότι η στρέβλωση των προηγούμενων Αναπτυξιακών Νόμων οφείλεται εν μέρει στον πολιτικό και κομματικό παρεμβατισμό και ότι θα πρέπει να απενοχοποιηθεί η επιχειρηματικότητα και να λειτουργήσει ελεύθερα η αγορά με αυστηρό σεβασμό στη νομιμότητα.
«Κρίσιμο στοιχείο της ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον» συνέχισε ο κ. Τατούλης και τόνισε την ανάγκη να εξετάσει η Κυβέρνηση τις σχέσεις της με το τραπεζικό σύστημα, το οποίο, σε αντίθεση με τους πολίτες και το δημόσιο, δεν έχει συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κρίσης, παρ’ όλες τις ανακεφαλαιοποιήσεις του.
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου επεσήμανε τέλος ότι με δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα βρίσκεται για μακρό χρονικό διάστημα κάτω από ασφυκτική πίεση, η Κυβέρνηση θα πρέπει για να επιτύχει αναπτυξιακούς στόχους να στραφεί στη ρεαλιστική πρόταση της μόχλευσης της ιδιωτικής οικονομίας.

Ο κ. Λαμπριανίδης σε ότι αφορά τις προτάσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, αφενός συμφώνησε ότι οι Περιφέρειες θα πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο και, αφετέρου, εξέφρασε τη βούληση να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τόσο στο θέμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Ταμείου, όσο και στο θέμα της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης για τη ναυτιλία και τα logistics.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου