Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας: Άνθρωποι και μνημεία σε κίνδυνο (προβολή ντοκιμαντέρ - 20 Οκτώβρη - Αρχαία Ολυμπία)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας συμμετέχοντας στην "Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας", οργανώνει βραδιά προβολής για το ευρύ κοινό της εξαιρετικής ταινίας με τίτλο "Η Αρχαιολόγος", του Κίμωνα Τσακίρη η οποία θα λάβει χώρα με ελεύθερη είσοδο την Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015 στις 20.00 στο Συνεδριακό Κέντρο ΣΠΑΠ της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης καταφέρνει να συλλάβει με τον κινηματογραφικό του φακό την άνιση μάχη με τον χρόνο που δίνει η αρχαιολόγος Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη, πρώην Προϊσταμένη της Λ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, προσπαθώντας να περισώσει ό, τι μπορεί από τα αρχαιολογικά ευρήματα σημαντικών ανασκαφών, πριν χαθούν για πάντα στον βυθό της υπό δημιουργίας τεχνητής λίμνης, έπειτα από την ολοκλήρωση της κατασκευής του υδροηλεκτρικού φράγματος του Ιλαρίωνα της ΔΕΗ, στην πορεία του Αλιάκμονα στη Δυτική Μακεδονία. 

Με την προβολή της ανωτέρω ταινίας, επιδιώκουμε την ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτός άλλωστε είναι και ο σκοπός της δράσης πανελληνίου εμβέλειας που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνει την εβδομάδα 19 – 25 Οκτωβρίου 2015 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων σε συνεργασία με τις ενδιαφερόμενες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού. 

Ειδικότερα για την φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις, υπό τον γενικό τίτλο «Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο», αφιερώνονται στη μνήμη του Σύριου συναδέλφου Khalid al-Asaad, Επίτιμου Διευθυντή Αρχαιοτήτων της μυθικής Παλμύρας και του χημικού Qassem Abdallh Yehya υπεύθυνου συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού της Συρίας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές πριν μερικές εβδομάδες.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας ευχαριστεί θερμά τον Σκηνοθέτη της ταινίας, την Εταιρεία Παραγωγής "Faliro House" και την Εταιρία Διανομής "Feelgood Entertainment" για την παραχώρηση των δικαιωμάτων δωρεάν προβολής της. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τις επιχειρήσεις "ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΑΣΤΥ" και "ΑΜΒΡΟΣΙΑ" της Αρχαίας Ολυμπίας για την ευγενική τους χορηγία.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί ο κύριος Κίμωνας Τσακίρης και η πρωταγωνίστρια του ντοκυμαντέρ κυρία Γεωργία Καραμήτρου - Μεντεσίδη.

thebest

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου