Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

O Αλέξης Τσίπρας δέχεται τους όρους των δανειστών, με ελαφρές τροποποιήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί όλες τις προϋποθέσεις από τους πιστωτές, οι οποίες ήταν πάνω στο τραπέζι το περασμένο Σαββατοκύριακο, επιδιώκοντας μονάχα κάποιες μικρές αλλαγές.. Ολα αυτά σύμφωνα με την επιστολή που δημοσίευσε ο Πίτερ Σπίγκελ, την οποία ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε αργά το βράδυ της Τρίτης στους δανειστές.

14:24: Ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Σάιμον Νίξον, επικαλείται πηγή του Eurogroup η οποία πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ακυρώσει το δημοψήφισμα σήμερα, πριν την συνεδρίαση του EuroGroup.

Σύμφωνα με πηγή του Eurogroup δεν θα υπάρξει δυνατότητα συμφωνίας σήμερα, δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, μπορεί να πάρουν εβδομάδες. Αλλά οι συνομιλίες δεν μπορούν να αρχίσουν μέχρι το δημοψήφισμα να κερδηθεί/ακυρωθεί.

13:48: Reuters: Ελληνας αξιωματούχος, είπε πως «το δημοψήφισμα θα προχωρήσει κανονικά και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μετά την ψήφο του ελληνικού λαού».

13:46 Reuters: Δύσκολο να γίνει δεκτή η πρόταση Τσίπρα

«Υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες» ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόνο μια πρόταση, τίποτα παραπάνω».

«Δεν πιστεύω ότι το Eurogroup πια δίνει πίστη σε αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Παρεμπιπτόντως, ζητούν την παράταση του προγράμματος, που έχει ήδη λήξει» πρόσθεσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης.

13.39: Σόιμπλε σε δημοσιογράφους: Η πρόταση δεν υπάρχει πλέον

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά την ομιλία του στην Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφανίστηκε ακόμη πιο σκληρός ως προς την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα.

Συγκεκριμένα τους είπε πως: «Δεν μπορώ να δεχθώ ή να απορρίψω την πρόταση, καθώς αυτή δεν ισχύει πλέον».

«Πάντα ήμουν υπέρ των κανόνων και των όρων που όλοι έχουμε συμφωνήσει. Αν η Ελλάδα είχε κάνει το ίδιο, δεν θα βρισκόταν τώρα σε τόσο απελπιστική κατάσταση. Η Ελλάδα προτίμησε να κάνει μανούβρες όλο αυτό το διάστημα. Η έκθεση της Γερμανίας στην Ελλάδα είναι μικρή και διαχειρίσιμη. Θα πρέπει να θυμίσω σε όλους ότι στην Ελλάδα έχουμε κάνει από το 2012 ένα κούρεμα χρέους. Δεν έχει νόημα να κάνουμε διαπραγματεύσεις πριν από το δημοψήφισμα, ούτε οι Έλληνες να ρίχνουν το φταίξιμο αλλού. Λυπάμαι για τους Έλληνες, καθώς η κατάσταση στη χώρα τους γίνεται χειρότερη. Δεν μπορώ να κάνω προβλέψεις για το τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα, αλλά είμαστε ανοιχτοί να τους βοηθήσουμε. Δεν ξέρω αν θα μπορούμε να έχουμε συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα πριν από τις 20 Ιουλίου».

13.22: Ευρωπαίοι αξιωματούχοι: Υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στην πρόταση Τσίπρα -Το Eurogroup δεν πιστεύει τις υποσχέσεις του

Πληθαίνουν οι φωνές στις Βρυξέλλες που αναφέρουν πως η επιστολή του Τσίπρα μπορεί να είναι ένα βήμα προς τα μπρος, αλλά δεν είναι αρκετό για να πείσει τους υπουργούς του Eurogroup, έτσι ώστε να την δεχθούν ως έχει.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης μιλώντας στο Reuters αναφέρουν πως «Ο Τσίπρας ζητάει παράταση σε ένα πρόγραμμα που έχει ήδη λήξει».

Παράλληλα, σημειώνουν πως μέσα στην επιστολή εξακολουθούν να υπάρχουν σημεία τα οποία δεν θα γίνουν δεκτά από τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης και από τις κυβερνήσεις. Κάτι που αναμένεται να διαφανεί στο απογευματινό Eurogroup.

«Υπάρχουν ακόμα αρκετές εκκρεμότητες» σχολίασε αξιωματούχος. «Η επιστολή αναφέρει, για παράδειγμα, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας από το φθινόπωρο. Είναι μόλις μια πρόταση».

«Δεν νομίζω πως το Eurogroup εξακολουθεί να πιστεύει αυτές τις υποσχέσεις έτσι απλά. Επι τη ευκαιρία, ζητούν παράταση ενός προγράμματος που έχει ήδη λήξει», συμπλήρωσε.

13.07 Ο Χούγκο Ντίξον τουιτάρει: «Η ανικανότητα και η κακή κρίση του Τσίπρα είναι το κάτι άλλο»



13:06 Σόιμπλε: Τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών ης Γερμανίας, επεφύλασσε ψυχρολουσία για τη νέα ελληνική πρόταση.
Η ελληνική πρόταση στερείται σαφήνειας
Οι νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα θα λάβουν χώρα υπό «πιο δύσκολους» όρους.
Στην πραγματικότητα δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Το παλιό πρόγραμμα του EFSF για την Ελλάδα έχει λήξει, τώρα θα απαιτηθεί ένα νέο πρόγραμμα του ESM με διαφορετικούς όρους.
Δεν υπάρχει βάση για σοβαρές διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα αυτή τη στιγμή.
Η Ελλάδα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει
To να δέχεσαι κάτι και να απορρίπτεις κάτι, δεν ισχύει πλέον αφού το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε



13.03: Σέλινγκ: Η νέα ελληνική πρόταση είναι πιο κοντά σε αυτή των θεσμών

Στο αυστριακό ραδιόφωνο ORF, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γιεργκ Σέλινγκ δήλωσε ότι η νέα πρόταση της ελληνικής πλευράς είναι «κατά πως φαίνεται πολύ κοντά στην πρόταση των θεσμών». Και πρόσθεσε: «θα εξετάσουμε, αν αντιστοιχεί κατά προσέγγιση σε αυτά που έχουμε από κοινού συμφωνήσει».

Στη συνέχεια ο Σέλλινγκ τόνισε ότι η Ελλάδα δε θα αφεθεί στην τύχη της. Η χώρα είναι μέλος της ευρωζώνης και της Ε.Ε. «Και από αυτό το γεγονός προκύπτει ότι πρέπει να υπάρξει μια κάποια αλληλεγγύη απέναντί της».

12:59 Το non paper της κυβέρνησης

«Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε χθες στους θεσμούς νέα πρόταση που συνοδευόταν από επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η Ελληνική Κυβέρνηση αποδέχτηκε πλήρως την πρόταση των θεσμών δεν ευσταθούν.

Η Ελληνική Κυβέρνηση κατέθεσε νέα πρόταση με σειρά τροποποιήσεων στο κείμενο των θεσμών, όπως άλλωστε έχει κάνει τις τελευταίες εβδομάδες, στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας.

Η νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητά μια νέα συμφωνία που θα ρυθμίζει τα ζητήματα χρηματοδότησης μέσω του ESM , ώστε να καταστεί βιώσιμο το χρέος καθώς και να δοθεί έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική.

Συγκεκριμένα, με τη νέα πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης:
Διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά.
Αναστέλλεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.
Το νέο πλαίσιο για τις εργασιακές σχέσεις θα ψηφιστεί το φθινόπωρο του 2015.
Δεν θα εφαρμοστούν τα μέτρα της εργαλειοθήκης ΟΟΣΑ για το γάλα, τα φαρμακεία, το ψωμί και τις Κυριακές.
Δεν θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Σειρά μέτρων που προτείνουν οι θεσμοί δεν θα εφαρμοστούν άμεσα αλλά σταδιακά, ώστε η κυβέρνηση να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αντικατάστασή τους.

Υ.Γ. Δίνουμε στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε ο Πρωθυπουργός στους επικεφαλής των θεσμών».



12.53: Πηγή της Ευρωζώνης αναφέρει στο Reuters πως υπάρχουν στοιχεία μέσα στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα τα οποία πολύ δύσκολα θα δεχθούν οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup.



12:49: Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή Τσίπρα

12:48 Κυβερνητικοί κύκλοι επιβεβαιώνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχεται όλους τους όρους των πιστωτών που ήταν στο τραπέζι αυτό το σαββατοκύριακο και ότι έστειλε τη σχετική δισέλιδη επιστολή του στους επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μαζί με το αίτημα για τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ύψους 29,1 δις ευρώ.

12:47: Η ανταποκρίτρια της Καθημερινής στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανέφερε ότι η πρώτη αντίδραση από τους θεσμούς, στην νέα πρόταση Τσίπρα, είναι αρνητική. «Πρώτη αντίδραση για την νέα ελληνική πρόταση "όχι αρκετή". Μιλάμε για νέο πρόγραμμα με νέους όρους σε μία νέα οικονομική κατάσταση της χώρας» ανήρτησε στον προσωπικό της λογιαριασμό στο twitter.



12.44: Αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters: Η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, θεωρητικά, είναι εφικτό να συμφωνηθεί πριν από τις 20 Ιουλίου – κομβική ημερομηνία, καθώς τότε η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει τα 3.5 δισεκατομμύρια ευρώ προς την ΕΚΤ.

12.40 O δημοσιογράφος των Financial Times Ferdinando Giugliano με tweet του σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις και αναφέρει πως «ο Τσίπρας μπορεί σήμερα να κατάφερε να επανενώσει την Ελλάα. Οι υποστηρικτές του Ναι και του Οχι είναι εξίσου μπερδεμένοι μετά τη μεταστροφή του».



12.27: Ρίτσαρντ Κουέστ (CNN): Αν ισχύει αυτό που αναφέρουν οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα δέχθηκε όλους τους όρους, τότε ο Τσίπρας έφτασε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού για το τίποτα



12:26 Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης στην πρώτη αντίδραση:

Yannis Maniatis ‏@Yannis_Maniatis

Λογαριασμός Τσίπρα: 25/01: 1,0δις € χωρίς Μνημόνιο - 25/06: 8,0δις €,με Μνημόνιο - 30/06: 40 δις€ (29δις νέο μνημόνιο + απώλεια 11δις ΤΧΣ)

12:25 Telegraph News ‏@TelegraphNews

#GreekCrisis: Athens capitulates as Tsipras prepares to accept all bailout conditions

«Η Αθήνα συνθηκολόγησε και ο Τσίπρας ετοιμάζεται να δεχτεί όλους τους όρους των δανειστών»



12.17: O Guardian επιβεβαιώνει πως η νέα πρόταση που εξετάζουν οι υπουργοί Οικονομικών αυτή τη στιγμή είναι η πρόταση που αποκαλύπτουν οι Financial Times, μέσω της επιστολής του Αλέξη Τσίπρα.

Τι γράφει στην επιστολή ο Πρωθυπουργός

Η επιστολή των δύο σελίδων, στάλθηκε στους προϊσταμένους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και αυτή την ώρα επεξεργάζεται κατόπιν αιτήματος για ένα νέο πακέτο διάσωσης ύψους 29,1 δις ευρώ»

Η επιστολή του κ Τσίπρα λέει ότι η Αθήνα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις του ΦΠΑ με μία αλλαγή:
μια ειδική έκπτωση 30% για τα ελληνικά νησιά, πολλά από τα οποία βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Στο επίμαχο θέμα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, ο κ Τσίπρας ζητά αλλαγές.
Θέλει το όριο συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια να μην ισχύσει άμεσα αλλά από τον Οκτώβριο.

Ζητεί, επίσης, το ΕΚΑΣ να μην καταργηθεί από το Δεκέμβριο του 2019 αλλά πιο σταδιακά από τους πιστωτές.

«Η Ελληνική Δημοκρατία είναι διατεθειμένη να δεχθεί τη συμφωνία αυτή με την επιφύλαξη των ακόλουθων τροποποιήσεων, προσθηκών ή διευκρινίσεων, στο πλαίσιο της επέκτασης του λήγει [διάσωσης] πρόγραμμα και τη νέα [τρίτο] σύμβαση δανείου για το οποίο η αίτηση υποβλήθηκε σήμερα , Τρίτη 30 του Ιούνη, 2015, "ο κ Τσίπρας, έγραψε. Και πρόσθεσε:






To Eurogroup θα καθυστερήσει γιατί η Ελλάδα έστειλε νέα πρόταση
Η είδηση ότι το σημερινό Eurogroup θα καθυστερήσει (πάει για το απόγευμα) προβλημάτισε αρκετούς. Ωστόσο, ο Ισπανός δημοσιογράφος της El Mundo, Πάμπλο Ροντρίγκεθ εξήγησε μέσω του Twitter ότι η καθυστέρηση έχει να κάνει με τη νέα πρόταση που έστειλε το πρωί της Τετάρτης η ελληνική πρόταση και η οποία εξετάζεται εξονυχιστικά.

Δείτε το κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Κομισιόν με τις προτάσεις που κατέθεσαν ο θεσμοί και αποδέχθηκε σχεδόν πλήρως ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου